Hlavní obsah

Cora dojala k slzám i chovatele ledních medvědů v Moskvě

Právo, Miroslav Homola
Brno

„Cora je úžasná matka, je to malý zázrak“, řekl se slzami v očích hlavní chovatel ledních medvědů v moskevské zoo, který podobně jako tisíce lidí v České republice i v zahraničí sleduje přímý přenos z brlohu brněnské lední medvědice. Cora je sice odchovaná v St. Petersburgu, ale její babička i matka pocházejí z Moskvy.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Medvědice Cora těsně před tím, než se před veřejností ukryla do „porodního brlohu"

Článek

Proto jsou na ni náležitě pyšní a úspěch zoo Brno velmi intenzivně prožívají. Brněnská lední medvíďata mají za sebou 17 dnů života a daří se jim velice dobře. Jsou v neustálém kontaktu s matkou a jsou pravidelně kojena ve zhruba dvouhodinových intervalech.

Cora v těchto dnech neustále zahřívá mláďata svým tělem a chodí se pouze napít na druhý konec brlohu. V takových chvílích mohou chovatelé pozorovat, že mláďata od porodu nepatrně vyrostla.

Novorozené lední medvídě váží jen asi 0,23% hmotnosti své matky, tedy cca 600 g, což je naprostá výjimka mezi ostatními savci.

V brněnské zoo se narodili lední medvědiVideo: Petr Kozelka, Právo

Medvíďata se rodí slepá, se zavřenými zvukovody a nejsou schopna samostatného pohybu. Oči se jim začnou otvírat asi ve třech týdnech, plně otevřena jsou až po měsíci, ale teprve po sedmi týdnech začínají mláďata zrakem rozeznávat okolní předměty.

Podobně i sluch začíná pravděpodobně naplno fungovat až po osmi týdnech. Čich, který je u ledních medvědů velmi ostrý a převyšuje zrak i sluch, se také vyvíjí velmi pozvolna a jeho funkce začíná teprve po druhém měsíci života.

První veterinární kontrola čeká medvíďata přibližně ve čtvrtém až pátém měsíci, kdy bude také zjištěno jejich pohlaví. Po předchozí zkušenosti s medvíďaty Billem a Tomem se dá předpokládat, že v té době budou už medvíďata vážit kolem 15 kg. Tělesný vývoj pak postupuje velmi rychle, v prvním roce života dosahují asi 40% váhy dospělých zvířat. Pak dojde naopak ke zpomalení růstu a konečné velikosti dosahují asi ve věku 10 let.

Medvědici i s mláďaty, která se už pořádně ozývají, lze sledovat v nepřetržitém přenosu díky kameře, která je umístěna v brlohu Cory a video je k dispozici na internetových stránkách zoo Brno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám