Hlavní obsah

Co si myslíte, vy Češi, že nás úplně vysajete? Polské levnější benzinky vysychají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benzinky v polském příhraničí přestávají mnohde zvládat čelit opakovaným náporům českých a polských řidičů. Zásobníky pohonných hmot, nejčastěji naturalu 95, stále častěji vysychají.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Benzinka v Kudowy Zdróji prodávala v sobotu po poledni už jenom LPG.

Článek

Udržet v nich benzin a naftu, v průměru o osm korun lacinější než v Česku, do další dodávky se leckde nedaří ani za cenu limitu padesáti litrů na auto a zákazu čerpat do kanystru.

Úspora Čechů na jedné nádrži v Polsku, díky dočasně sníženému DPH z 23 na 8 procent a rekordně slabému zlotému vůči koruně, nyní reprezentuje přes čtyři sta korun. Zhruba před třemi týdny to bylo o skoro polovinu méně.

Zájem Čechů ještě vzrostl po aktuálním vzestupu ceny litru benzinu v Česku na nevídaných 43 korun. Poláci si zase dělají zásoby v obavě před možným nedostatkem pohonných hmot způsobeným konfliktem na Ukrajině a očekávanému růstu cen.

Benzin a nafta jsou nejdražší v historii, ceny navíc poletí dál vzhůru

Ekonomika

„Takhle laciný benzin nebude věčně, pokud bude vůbec. Protože nemohu tankovat do kanystru, naplním nádrž a benzin přečerpám v garáži do sudu. Tahle to udělám párkrát za týden,“ popsal kousek za hranicí učebnicový příklad polské vynalézavosti jeden z polských řidičů.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

V polské Kudowě Zdróji o víkendu před benzinkami občas stály až třicetimetrové fronty aut zejména s českými espézetkami.

„Pumpy střídám. Mají tam kamery a bedlivě to sledují,“ doplnil. „Pokud byste sem jezdil častěji než často, určitě bych si vás všimla a další tankování znemožnila. Co si myslíte, vy Češi, že nás úplně vysajete. Potřebujeme benzin hlavně pro sebe,“ nervózně reagovala obsluha pumpy Orlen v Kudowě Zdróji, kde o víkendu před benzinkami občas stály až třicetimetrové fronty aut zejména s českými espézetkami.

Ceny benzinu a nafty letí prudce nahoru, poprvé překonaly hranici 40 korun

Válka na Ukrajině

Dvěma největším a zřejmě nejvyhledávanějším čerpacím stanicím společnosti Shell došly pohonné hmoty během soboty. Jedné na kraji lázeňského města už krátce po poledni. Druhé při hraničním přechodu v Náchodě-Bělovsi v podvečer.

„Končíme, šťáva došla. Tanky mají posledních pár litrů. Kdy bude, nevím. Zítra je neděle, tak asi nejdřív v pondělí,“ rozháněl motoristy zaměstnanec pumpy.

„Na rozdíl od řady jiných pump, kde na to důsledně dbají, dovolujeme načerpat plnou nádrž, ačkoliv má víc než stanovených padesát litrů. Do kanystru ale ne,“ řekl Právu pumpař. Ostatní benzinky na trase od náchodského přechodu po Kudowu Zdrój ještě v neděli prodávaly, podle jejich obsluh, poslední litry benzinu a nafty.

Reklama

Související články

Benzín i nafta rychle zdražují

Ceny pohonných hmot v Česku nyní rostou mimořádným tempem a ještě během tohoto týdne by mohly dosáhnout 40 korun za litr. Na některých čerpacích stanicích se...

Výběr článků

Načítám