Hlavní obsah

Co jsme naslibovali? Co splníme? ANO a ČSSD si zkontrolují priority

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důchodová reforma, zrušení superhrubé mzdy, zálohované výživné. To všechno koaliční ANO a ČSSD slíbily v programovém prohlášení vlády, nic z toho ale zatím není v legislativním procesu. Novinky se zeptaly premiéra Andreje Babiše (ANO) i vicepremiérů, co všechno chtějí v roce 2020 splnit.

Foto: Petr Horník, Právo

Podpis koaliční smlouvy mezi ANO a ČSSD

Článek

Na dotaz, co všechno by chtěla vláda příští rok prosadit, premiér Babiš Novinkám odpověděl, že koalice o tom bude jednat. Jestli vláda zavede zálohované výživné nebo korespondenční volbu, Babiš neřekl.

„K 6. lednu mají všichni ministři a ministryně za úkol aktualizovat, v jakém stavu je plnění všech úkolů vyplývajících z programového prohlášení vlády za jejich resort. K prioritám příštího roku proběhne v půlce ledna koaliční jednání,“ napsal Novinkám předseda vlády.

Schillerová nevěří, že tato vláda stihne důchodovou reformu

Domácí

Programové prohlášení také obsahuje závazek zrušit superhrubou mzdu u daně z příjmů fyzických osob a navrhnout sníženou sazbu 19 procent z hrubé mzdy. Pokud by změna prošla, zaměstnanec s hrubou mzdou ve výši 30 tisíc korun by měl čistou mzdu zhruba o čtyři stovky vyšší.

Na otázku, jestli vláda superhrubou mzdu opravdu zruší, vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) konkrétně neodpověděla. Za největší prioritu označila spuštění on-line finančního úřadu Moje daně. „Ten je vůbec mou největší prioritou,“ napsala v SMS Schillerová.

Z programového prohlášení vlády ANO a ČSSD
Zrušíme superhrubou mzdu u daně z příjmů fyzických osob a navrhneme novou sníženou sazbu 19 % z hrubé mzdy. Stávající solidární zvýšení daně zachováme zavedením sazby 23 % z hrubé mzdy.

Jako další prioritu má zavedení paušální daně, která má usnadnit život živnostníkům s příjmem do jednoho milionu korun ročně. Schillerová chce během roku 2020 prosadit stravenkový paušál. „Díky tomu dáme možnost asi milionu lidí, aby i oni mohli využít příspěvky na stravování, a to klidně ve formě větší výplaty, nikoliv nutně formou stravenky,“ dodala.

Pro vicepremiéra a ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) je prioritou energetický zákon, zrealizovat aukci na čtvrtého operátora, protlačit stavební zákon a horní zákon.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na dotaz nereagoval.

Z programového prohlášení vlády
Chceme důchodovou reformu. Chceme konkrétní kroky bez zdlouhavých a neplodných diskusí. Podstatou bude oddělení důchodového účtu od státního rozpočtu a stanovení jasných finančních vztahů mezi tímto účtem a státním rozpočtem, případně dalšími zdroji příjmů pro tento účet. Veřejnost bude vědět, kam její sociální odvody směřují a jak jsou využity.

Ve Sněmovně platí nepsané pravidlo, že důležité zákony by měla vláda předložit v první polovině svého mandátu, nejpozději během třetího roku působení, což je pro Babišovu vládu právě rok 2020. Zákony, které kabinet předloží během posledního roku fungování, mohou spadnout pod stůl.

Má vláda ještě čas?

Podle politologa Petra Justa z Metropolitní univerzity Praha platí, že při kontroverzních či klíčových tématech se dá očekávat zdržení ještě před předložením do Poslanecké sněmovny. Vláda má ale podle něj ještě dost času důležité zákony prosadit. „Bude hodně záležet na postoji KSČM, díky níž má vláda většinu ve Sněmovně a na nichž často záleží, zda a v jaké podobě je zákon přijat,“ podotkl Just.

Z programového prohlášení vlády
Zjednodušíme volební pravidla tak, aby se občanům usnadnil přístup k volbám (včetně zavedení korespondenční volby, zrušení místní příslušnosti pro vydávání voličských průkazů). Prosadíme zefektivnění volby do Senátu zavedením jednokolového systému.

Vláda už během svého působení některé sliby splnila. S náběhem třetí a čtvrté vlny EET bude od května nižší sazba DPH (10 %) na stravovací služby, točené pivo, vodné a stočné, služby s podílem lidské práce jako opravy obuvi, kadeřnické služby či péče o seniory.

Od ledna se zvýší rodičovský příspěvek z 220 tisíc na 300 tisíc korun, v červenci 2019 se začaly proplácet první tři dny nemocenské. Vláda také zavedla slevy na jízdné pro studenty a seniory, které zostra kritizuje pravicová opozice.

Reklama

Výběr článků

Načítám