Hlavní obsah

Cizinci dál čekají týdny, než je vnitro pustí k práci

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přijeli do Česka s pracovními vízy, negativním testem na covid-19 a na pozvání tuzemských firem, které je často zoufale potřebují. Přesto cizinci z Ukrajiny a dalších zemí, které nejsou v Evropské unii, dál musí i měsíc a půl čekat, než je úřady v ČR přijmou a dají jim potřebná povolení k dlouhodobé práci.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Jak už Právo informovalo, přestože česká konzulární zastoupení v zahraničí opět vydávají od minulého měsíce pracovní víza na Ukrajině a v dalších zemích, ministerstvo vnitra nařídilo svým úřadům, které zahraniční pracovníky registrují a vydávají jim povolení k práci, aby je z bezpečnostních důvodů nepřijímaly dříve než po 14 dnech ode dne, kdy tito cizinci do ČR přicestují.

Od tohoto opatření ministerstvo na začátku července sice upustilo, ale na odboru azylové a migrační politiky cizince stejně nezaregistrují ani po měsíci, kdy k nám přijedou.

Termíny až v září

Do té doby ovšem nesmějí pracovat a přežívají na ubytovnách jen díky zálohám od svých budoucích zaměstnavatelů.

„Řekli nám, že srpen mají plný, že nás objednají na začátek září,“ řekl Právu podnikatel z Brna, který se snaží vyřídit registrace a povolení k práci pro dva Ukrajince, kteří by jinak mohli nastoupit v jeho firmě už tento týden. Úředník brněnského pracoviště ho dále informoval, že by je mohli teoreticky vzít i dříve, ale museli by si jít stoupnout do fronty před budovou úřadu a čekat, zda se náhodou pro ně neuvolní místo.

Zaplať, nebo se vrátíš do vlasti, vydírali podle inspekce pražští policisté cizince

Krimi

„Mají natáhnutou pásku metr a půl od vstupních dveří, ze kterých vždy vyjde pracovník a vyvolává jména objednaných. A když má dobrou náladu a já mu řeknu: ,Mám tu jednoho pracovníka a má negativní test na covid!‘, tak řekne ‚Ne, ne, já teď beru těch pět objednaných, zkuste to u kolegy…‘,“ popsal podnikatel situaci před brněným pracovištěm odboru azylové a migrační politiky.

„Není vůbec žádná záruka, že když generální konzulát sem pustí cizince s DVR vízem a on má ze zákona povinnost se do tří dnů dostavit k registraci a biometrii a na základě toho mu vydají potvrzení o splnění podmínek pracovat, že je skutečně vezmou, že ho zaregistrují. A oni říkají, tak se objednejte. Jenomže konkrétně v Brně mají objednací termíny až na září,“ dodal rozzlobeně.

Aktualizovaný semafor: Evropa se zazelenala, povinný test u tří zemí

Koronavirus

Situace, kdy jedno ministerstvo (zahraničí) sice cizince do Česka pustí a de facto je také přes podnikatelskou lobby do země láká, ale druhé (ministerstvo vnitra) jim ani po několika týdnech pobytu neumožní začít pracovat, ovšem české úředníky a vedení jejich resortů očividně příliš netrápí. „Objednací lhůty jsou ovlivněny kapacitními důvody,“ sdělil k tomu Právu bez dalšího mluvčí ministerstva vnitra Adam Rözler.

Cizince zaměstnávají více než dvě třetiny českých výrobních firem, velké uplatnění nacházejí i ve stavebnictví a v zemědělství. Ze zemí mimo Unii se nejčastěji jedná o pracovníky z Ukrajiny, z občanů EU, kteří pracovní víza nepotřebují, k nám nejvíc za prací jezdí Slováci, Poláci, Rumuni a Bulhaři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám