Hlavní obsah

Církvím vraťme jen nemovitosti, aby nechyběly peníze, navrhuje Navrátilová

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počáteční rozhodnutí Věcí veřejných jít do vlády je podle bývalé místopředsedkyně strany Dagmar Navrátilové závazek, v kterém je chce zodpovědně pokračovat. "Nyní doufám, že vláda konečně může začít pracovat bez emocí, racionálně a pragmaticky," říká v rozhovoru pro Právo poslankyně Navrátilová, která se podílí na vzniku nového politického subjektu kolem Karolíny Peake.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslankyně Dagmar Navrátilová odešla z VV s Karolínou Peake.

Článek

Jaký je pocit hlasovat pro vládu, která se těší nedůvěře občanů?

Vládní strany slibovaly rozpočtovou zodpovědnost a tento svůj úkol plní. Reformy samozřejmě bolí, a proto u lidí narážejí. Ale pokud nechceme skončit jako v Řecku, tak jiné cesty prostě není.

VV také ve svém programu slibovaly investice do školství. Přesto nynější vláda sahá na platy učitelům. Jak tedy chcete plnit program VV?

Je třeba si uvědomit, v jaké situaci byla ekonomika před dvěma lety a jak jsme na tom nyní. Škrtá se nejenom na ministerstvu školství, ale ve všech resortech. Jak se říká, kde nic není, ani smrt nebere. Beru to jako velmi bolestné řešení a jako určitý kompromis, protože ministr Kalousek chtěl škrtat mnohem více. Chceme-li se ale chovat odpovědně, tak musíme kompromisy hledat.

Jak byste jako bývalá učitelka vysvětlila svým kolegům, že musejí přijít o peníze?

V době, kdy se spekulovalo, že bych možná měla jít na ministerstvo školství, jsem říkala, že bych se snažila hledat jiné cesty než škrtat na platech učitelů. Chceme-li vzdělaný a konkurenceschopný národ, tak potřebujeme kvalifikované a dobře finančně motivované učitele.

Myslím, že rezervy by se měly hledat jinde než ve škrtání platů. Určité představy mám, ale nerada bych je prezentovala, protože k tomu nemám detailní informace.

Pokud ale nejsou peníze, tak proč dělat miliardové díry do rozpočtu církevními restitucemi a vyváděním peněz z důchodového systému? Jaká je logika toho, že na školství peníze nejsou, ale na církevní restituce ano?

Osobně zastávám názor, že když peníze nejsou, tak by se neměly hned vydávat. Na druhé straně církevní restituce byly jak v programu VV, tak v koaliční smlouvě.

Vzhledem k tomu, že jejich projednávání v ústavně-právním výboru bylo přerušeno, budou se k nim poslanci vracet. Doufám, že bude o tom vedena diskuse tak, aby se našel nějaký kompromis.

Hlasovala byste pro návrh církevních restitucí tak, jak je připraven?

Nevidím problém ve vracení nemovitostí, polí, lesů. U církevních restitucí vidím problém v konkrétním finančním vyrovnání. Jak říkáte, když nejsou peníze, tak si ještě přitížíme tím, že přistoupíme na církevní restituce. Proto je nutné se ještě bavit o tom, jak zmírnit jejich dopad na rozpočet. Diskuse ještě není u konce. Těžko mohu vydat bianco šek, že zvedám pro církevní restituce ruku za každou cenu.

A nakolik je mezi vašimi kolegy z platformy vůle debatu o církevních restitucích otevřít?

Myslím si, že tam vůle je. Ale ta vůle musí být napříč koalicí.

A myslíte si, že stejnou vůli najdete u ODS a TOP 09?

Ještě v to stále věřím. Věřím, že najdeme cestu, že opustíme různá ultimáta a bouchání do stolu a že se budeme snažit domluvit.

Vicepremiérka Peake říkala, že se k vám koaliční partneři mnohdy chovali jako „mazáci k bažantům“. Kde berete tu víru, že to nebude i v případě církevních restitucí?

Je to možná ještě stále můj naivní pohled na koaliční partnery nebo na politické dění vůbec. Myslím si ale, že nyní je šance situaci zklidnit a právě na základě toho by měly přicházet racionální diskuse.

VV se zasazovaly například o majetková přiznání či mezigenerační solidaritu. To budete chtít také prosazovat?

Myslím si, že bychom neměli polevovat v majetkových přiznáních. A je pravda, že mezigenerační solidarita nám chybí. A velmi rádi bychom tu myšlenku oživili.

ODS a TOP 09 majetková přiznání odmítají. Hlasovali byste pro ně společně s opozicí a Věcmi veřejnými?

To je opravdu velký pohled do budoucna. Jednou jsme se k něčemu zavázali a měli bychom se snažit jednat slušně a bez ultimát. Tedy za zavřenými dveřmi s koaličními partnery se bavit a hledat jisté kompromisy.

Ale aby vám za zavřenými dveřmi koaliční partneři neřekli, že je majetková přiznání a mezigenerační solidarita nezajímá a vy se s tím smiřte, jinak přijdou předčasné volby. K jakým kompromisům jste tedy ochotni v rámci programu VV přikročit?

Dopředu vám to neřeknu. Ta jednání zatím neproběhla. Musíme se o tom bavit a jsme smířeni s tím, že ne vždy a všechno můžeme prosadit. Ale určitě bych hledala cestu k nějakému konsenzu.

Podporu vládě vyjadřovali z VV poslanci Milan Šťovíček, Miroslav Petráň a Otto Chaloupka. Budete je nějak přemlouvat, aby se přidali k vaší osmičce, abyste vytvořili poslanecký klub, k němuž vám zbývají dva lidé?

Nejsem si vědoma, že by někdo z mých kolegů, a já určitě ne, někoho přemlouvala. Bylo by ale dobré založit poslanecký klub, ale ne za každou cenu. Osobně bych tomu dala určitý čas a vývoj ukáže, jestli klub má šanci na vznik nebo ne.

Čím byste je chtěli přemluvit?

Myslím, že na nás musejí mluvit činy. Slova tady už tolik nenadělají. Někteří lidé jsou rozhodnuti hned, někdo potřebuje delší dobu k závažným rozhodnutím.

Třeba motivací ve formě funkcí?

Myslím, že u nás příliš nějaké funkce nehrozí.

Takže lidé z vaší platformy se nezačnou objevovat nyní ve funkcích? Zřejmě brzy budete vybírat dalšího ministra školství.

Osm poslanců určitě nebude vybírat ministra školství. Určitě to bude za spolupráce s premiérem a koaličními partnery. Pro mě je důležité, aby to bylo co nejdříve obsazeno.

Ministryní školství nebudete? Za VV jste to odmítla.

Ne, nebudu.

V kuloárech se vaše jméno zmiňuje v souvislosti s novou místopředsedkyní sněmovny po Kateřině Klasnové. Vzala byste takový post?

Je to zpráva, která mě potkává poprvé, a nechci na to téma vůbec spekulovat. Žádnou takovou nabídku jsem nedostala a ani jsem nezaznamenala, že by se o mně tak mluvilo.

Říkala jsem, že jsem z rozpadu party lidsky smutná. A osobně se mě dotýká, že občas slyším, že jdeme za koryty a funkcemi. To nebyl žádný můj politický cíl, jít za nějakou konkrétní politickou funkcí. Tím, že jsem rezignovala na své členství ve straně, tak jsem se funkcí dobrovolně vzdala. Jinak bych zůstala ve VV.

Celý rozhovor si najdete v sobotním vydání deníku Právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám