Hlavní obsah

Církev vsadila na reality, faráře bude živit z nájmů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nájemní byty, lesy, fotovoltaika a dary od věřících. To jsou čtyři nohy, na kterých chce katolická církev postavit svou finanční budoucnost. Peníze z restitucí investuje hlavně do nákupů domů s nájemními byty.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Pražský arcibiskup Graubner žehná novým domům v Milovicích.

Článek

Pražské arcibiskupství, které už před časem vytvořilo realitní firmu XPlace, včera představilo v Milovicích na Nymbursku své dva nové domy s 38 byty.

„Financování diecéze stavíme na několika nohou, aby nám to z jedné nespadlo. Kromě hospodaření v lesích jsme vsadili na nájemní bydlení, z kterého by měly být hlavně financovány platy kněžích,“ řekl pražský arcibiskup Jan Graubner. Chvíli předtím domům a jejich budoucím nájemníkům požehnal, aby se jim v diecézních bytech dobře žilo.

Zájem o církevní byty podle arcibiskupství je velký, v Praze mají obsazenost přes 95 procent a podobná čísla čekají i v Milovicích. Byty v domech, které stály 158 milionů, je možné si pronajmout od 13 do 30 tisíc včetně energií. Výhodou je vlakové spojení do Prahy a blízká dálnice.

Z církve se stal developer, staví nájemní byty

Domácí

Arcibiskupství má v současnosti okolo 150 bytů v Praze a v budoucnu jich chce nakoupit až tisíc. Už příští rok by mělo pronajímat 566 bytů. Kromě Prahy má bytové domy i v Kolíně.

Dvě miliardy už investovali

Generální vikář arcibiskupství Jan Balík Právu řekl, že do nájemního bydlení už nainvestovali více než dvě miliardy korun, stejnou částku se chystají za nájemní byty utratit a zatím se obešli bez úvěrů.

Podle odhadů arcibiskupství by mělo 566 bytů vydělat zhruba 160 milionů korun hrubého ročně. „V roce 2030 bude diecéze potřebovat na svůj provoz asi 300 milionů. Když to dobře půjde, tak lesy a nájemní bydlení pokryjí dvě třetiny této částky,“ poznamenal vikář. Dále chce diecéze investovat do slunečních a větrných elektráren a spoléhat na příspěvky věřících a donátorů. Pražská diecéze hospodaří na 27 tisících hektarech lesa, které získala v restitucích.

Podle ekonoma Vojtěch Bendy, který pracuje na realitních projektech arcibiskupství, jsou investice do realit pro církev ideální, protože příliš neriskuje a zisk je větší - okolo osmi procent ročně - než u státních dluhopisů.

Církve se daly na podnikání po roce 2013, kdy byl schválen restituční zákon. Díky němu hlavně katolická církev získala majetek v hodnotě 75 miliard korun. A zároveň budou církve do roku 2042 dostávat finanční náhradu za nevydaný majetek zhruba tři miliardy ročně.

Společnost XPlace pronajímá byty na řadě míst v Praze. V Jaselské ulici v Dejvicích pronajímá 17 bytů - jeden jako kancelář exprezidentu Miloši Zemanovi.

Dále má 63 bytů na Zličíně, dva činžovní domy a v nich 37 bytů na Střížkově. Na Smíchově na místě bývalého lihovaru společně s firmou Trigema letos dostaví velký nájemní dům. Velkou výstavbu řadových domů chystá i v Kolodějích, kde by mělo vzniknout přes 200 bytových jednotek.

I ostatní biskupství investují do realit. Plzeňské biskupství vlastní 340 nájemních bytů. Biskupství královéhradecké investovalo do multifunkční budovy v pražském Karlíně 650 milionů korun. Brněnská diecéze zase před třemi lety koupila nákupní galerii Velký Špalíček v centru města.

Cisterciáci už opět hospodaří ve vrácených lesích

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám