Hlavní obsah

Cínovec má být pro náklaďáky jednosměrný

Právo, Monika Doulíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CÍNOVEC

Česko-německý hraniční přechod Cínovec by mohl být v budoucnu pro nákladní automobily průjezdný pouze v jednom směru. Alespoň o to usiluje zemské ministerstvo dopravy v Sasku. Němci si od tohoto opatření slibují značné odlehčení zdejší velmi přetížené nákladní automobilové dopravy. Jen pro představu, denně tudy projede více než dva tisíce kamiónů.

Článek

Zatím však není jasné, jakým směrem by měl být Cínovec uzavřen. Původně se počítalo s jednosměrnou jízdou z Česka do Německa, v opačném směru pak měla být doprava vedena přes přechody v Hoře Sv. Šebestiána nebo v Rumburku. To však zatím skončilo v oblasti spekulací a podle tiskové mluvčí Oblastního ředitelství služby cizinecké a pohraniční policie Ústí nad Labem Evy Haukové jednání o zjednosměrnění hraničních přechodů na severu Čech mezi ministerstvem dopravy ČR a saským ministerstvem dopravy neustále probíhají.

V Dubí se radují, Chomutovsko proti

Zjednosměrnění Cínovce by uvítali v dopravou zkoušeném Dubí. "Bylo by skvělé, kdyby při současném objemu dopravy se nám ulevilo alespoň o polovinu. Podle informací, které máme k dispozici, Dubím projelo za rok 2004 613 718 kamiónů," řekla Právu starostka Dubí Ilona Smítková (nez.

Důrazným odmítnutím však na převedení části vytížené trasy přes Chomutovsko reagovaly zdejší radnice.

"Nyní s tím zásadně nesouhlasíme. Vypadá to tady jako na staveništi, silnice je úzká a není vůbec stavěná na nákladní dopravu. Kamióny zde uvíznou a nikdo se nikam nedostane, ani sypače. Když jsme kvůli kalamitě při povodních v roce 2002 povolili průjezd kamiónu obcí, zahynuli pod koly aut dva místní lidé," řekl Právu starosta Hory Sv. Šebestiána Karel Hejduk (ODS). Variantou by byl podle starosty buď obchvat, nebo tunel. Navíc je zde vytvořena ptačí oblast.

"Když jsme byli na posledním jednání se zástupci města a kraje, Chomutovští to jednoznačně odmítli. Ale bylo by správné brát také ohledy na obyvatele našeho města, kteří průjezdem kamiónů trpí již dlouho. Teď se k nám dostala zpráva, zatím neověřená, že Němci navrhují, aby nákladní doprava jezdila jedním směrem přes Rumburk a druhým přes Dubí," řekl Právu v Dubí Dráždil.

Vstřícnější Rumburk

V Rumburku jsou k takovému projektu za určitých podmínek vstřícnější, i když přímo je ještě nikdo neoslovil. "Oficiálně o tomto řešení nevím. Pokud by ovšem nákladní doprava byla vedena přes nově vybudovaný východní obchvat města, v zásadě by to našim občanům vadit nemělo. Jsou tam vybudovaná celniště s odstavnými plochami. Pokud by doprava měla jít přes město, určitě bychom se bránili. Než se vybudoval obchvat, užili jsme si své - lidé se denně proplétali mezi kamióny," řekl Právu starosta Rumburku Jaroslav Sykáček (nezávislý na kandidátce ČSSD).

"Vzhledem k tomu, že starostové obcí na Chomutovsku s tím zásadně nesouhlasili, musí dojít ke změně v jednání o jiné lokalitě," potvrdila policejní mluvčí Hauková s tím, že dnes nikdo nedokáže odhadnout, jak dlouho budou jednání trvat, ani kdy by přibližně mohlo k zjednosměrnění Cínovce dojít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám