Hlavní obsah

Chystá se hon na pumu

Právo, Novinky, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PŘÍBOR, OSTRAVA

Už od léta se objevují zprávy, že se po Beskydech a podhůří pohybuje puma. Někdo jim věřil, někdo ne. Zkraje týdne se v Příboru na Novojičínsku našly stopy a odborníci potvrdili, že dvě místní ovce zabila velká kočkovitá šelma - zřejmě puma. Úřadům došla trpělivost, rozhodly - chytit nebo zastřelit.

Foto: archiv

Dechový orchestr Zábřeh

Článek

Zároveň by se mělo podle nich zjistit, komu zvíře uteklo nebo kdo šelmu záměrně pustil. Na těchto opatřeních se shodli úředníci krajského úřadu při jednání se zástupci Městského úřadu v Kopřivnici a ochráncem přírody. Problémem se možná bude zabývat i bezpečnostní rada Moravskoslezského kraje.

Zvíře se již několikrát podařilo zahlédnout a až po pondělním případu z Příbora na Novojičínsku se podařilo získat více otisků stopy včetně sádrového odlitku. Odborníci se poté přiklonili k názoru, že se krajem pohybuje kočkovitá šelma větší než rys, s velkou pravděpodobností puma.

Města Příbor i Kopřivnice proto vydala varovné letáky a až do odvolání nedoporučila zvláště dětem pohyb v lesích. Existuje totiž nebezpečí, že hladová puma se na zimu stáhla z hor blíže k lidem.

"Problém považujeme za vážný, proto oslovíme vedení kraje, jestli nebude zapotřebí svolání bezpečnostní rady kraje," uvedl po jednání vedoucí oddělení ochrany přírody krajského úřadu Tomáš Kotyza a dodal: "Pumu bychom chtěli odchytit, ale pravděpodobnější variantou se zdá odstřel. Na odchyt by totiž musela nastat příhodná situace, například zahnání na strom nebo zranění zvířete."

V případě odchytu by se okamžitě povolali specialisté s narkotizační puškou, zřejmě pracovníci ostravské ZOO. K zabití má oprávnění i myslivecký hospodář nebo lesní stráž. "Zákon totiž v případě pumy pamatuje jen na převoz přes hranice, nikoliv na volný pohyb. Puma tedy není chráněná," dodal vedoucí Stanice na záchranu živočichů Petr Orel. Nejprve se puma musí opět někde objevit, za noc totiž ujde až dvacet kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám