Hlavní obsah

Chtějte přidat alespoň pět procent, radí svým členům odbory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) doporučila svým členům, aby vyjednávali v podnicích pro příští rok o zvýšení mezd o pět až 5,5 procenta. Oznámil to na středečním mítinku stovek odborářů v Praze předseda ČMKOS Josef Středula.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula vystoupil 7. září v Praze na setkání odborářů.

Článek

Konfederace považuje růst mezd za klíčový kvůli zaostávání tuzemských příjmů za ostatními zeměmi Evropské unie. Zdroje podle konfederace zaměstnavatelé mají.

Průměrná mzda v Česku stoupla podle Českého statistického úřadu ve druhém čtvrtletí meziročně o 3,9 procenta na 27 297 korun. Reálně, po odečtení inflace, vzrostla o 3,7 procenta, nejvýrazněji za posledních devět let. Stále ale platí, že většina lidí na průměr nedosáhne.

Tlačí na zvýšení minimální mzdy

Odboráři na setkání v hale pražské Areny Sparta také zopakovali svůj požadavek na zvýšení minimální mzdy na 11 500 korun od 1. ledna z nynějších 9900 korun. Vláda hovoří o 11 tisících.

"Pracovat a pobírat minimální mzdu u nás znamená být pod hranicí chudoby, to je naprosto neakceptovatelné," prohlásil Středula. Doplnil, že současné vládě je za její přístup třeba poděkovat. Dynamika růstu se podle něj ale může dál zvyšovat.

Konfederace také trvá na zrušení tzv. karenční doby, tedy neproplácení nemocenské zaměstnancům v prvních třech dnech nemoci. Zaměstnanci by podle nich tak měli dostávat opět 60 procent platu od prvního dne nemoci. Nyní nemoci přecházejí a poškozují tak dlouhodobě své zdraví.

Sněmovna však ve středu novelu zákoníku práce poslanců opoziční KSČM, podle které měli zaměstnanci dostávat náhradu mzdy v prvních třech dnech nemoci, těsně zamítla. [celá zpráva]

ČMKOS je největší odborová centrála, která sdružuje 29 profesních odborových svazů s 300 tisíci členy. V ČR platí, že to, co dohodnou odbory v kolektivní smlouvě, se vztahuje na všechny zaměstnance.

Reklama

Výběr článků

Načítám