Hlavní obsah

Chtějí čaroděje upálit, nařkl Volný mandátový výbor z podjatosti. Rozhodnutí se odkládá

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodnutí sněmovního mandátového a imunitní výboru v kauze nezařazeného poslance Lubomíra Volného, kterému hrozí za rvačku ve Sněmovně finanční postih, se odkládá. Volný se totiž v úterý při jednání bránil argumentem, že poslanci výboru jsou podjatí, a tudíž by se měl jeho případem zabývat jiný výbor.

Potyčka v Poslanecké sněmovně Video: Česká televize ČT24

 
Článek

Mandátový a imunitní výbor proto jednání přerušil a rozhodnout, komu předá případ, musí sněmovní organizační výbor složený ze zástupců všech frakcí.

„Pan poslanec zvolil zjevně obstrukční taktiku a chce obstruovat a tímto se proslavit,“ okomentoval výsledek místopředseda mandátového a imunitního výboru Petr Gazdík (STAN).

Volný přišel na disciplinární řízení ve Sněmovně bez roušky

Domácí

Volný to vidí jinak. „Vypadá to, že pánové a dámy jsou za každou cenu rozhodnuti upálit Volného, upálit čaroděje,“ okomentoval debatu poslanec. Podle něj podjatost spočívá v tom, že se členové výboru dopředu k jeho činu vyjadřovali.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec Lubomír Volný před jednáním mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny. Na snímku vpravo jeho advokátka Eliška Faltýnková-Rytířová.

Sám prý navrhl, aby se jeho případem zabýval zemědělský výbor. „Byla to trochu ironie,“ poznamenal Volný s tím, že tento výbor navrhl proto, že tam mají dobré obědy.

Poslanci se porvali u předsednického pultíku

Domácí

Poslance v úterý doprovázela jeho advokátka Eliška Faltýnková-Rytířová, která tvrdí, že poslanci by se incidentem vůbec neměl zabývat. Členové mandátového a imunitního výboru se přitom shodují, že poslanec by měl být potrestán finanční pokutou ve výši jednoho měsíčního platu, což je 90 800 korun.

K případu se v úterý sešli již potřetí. Vyslechli aktéry konfliktu i předsedu dolní komory Radka Vondráčka (ANO). Právě ten podal podnět k disciplinárnímu řízení proti Volnému.

Dostaneš flákanec ve znakovém jazyce. Bitka ve Sněmovně baví internet

Koktejl

Konflikt se odehrál před dvěma týdny při schůzi k prodloužení nouzového stavu. Předsedající Tomáš Hanzel (ČSSD) po varováních vypnul Volnému mikrofon se zdůvodněním, že nemluví k tématu. Volný, který byl bez roušky, označil ČSSD za zkorumpovanou politickou partaj a její členy za zbabělce a pokrytce. Pak přišel mluvit na místo předsedajícího, jak předtím avizoval. Hanzel se mu v tom snažil zabránit. Na pomoc mu přišlo několik poslanců. Po strkanici Volný místo v doprovodu policejní ochranné služby opustil.

Reklama

Výběr článků

Načítám