Hlavní obsah

Chovanec: Zločinců je mezi uprchlíky malé procento, na místě je opatrnost, ne extremismus

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne všichni migranti do Evropy jsou zločinci, ale někteří ano. Mohou mezi nimi býti teroristé i pedofilové, řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) na diskusi o extremismu, kterou jeho resort ve spolupráci s think tankem Evropské hodnoty ve čtvrtek pořádal. Téma migrační krize podle něj otevřela stavidla extremismu, a přiživili jej i někteří politici, kteří krizi podcenili, uvedl ministr.

Foto: Petr Horník , Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

„Extrémní scéna je vždy živena silnými tématy a dnes je takové téma migrace. Růstu extremismu napomohla i naprostá otevřenost k migraci a neřešení její bezpečnostní části,“ řekl Chovanec.

„Ne všichni migranti jsou zločinci, ale malé procento z nich je. Mohou tam být pedofilové, psychopati, teroristé a my bychom si měli být vědomi toho, koho na své území pouštíme,“ uvedl ministr vnitra. Kdyby podle něj fungovaly hotspoty, které by ekonomické migranty vracely od evropských hranic, žádná uprchlická krize by nebyla.

Masáž proruských webů

Nebezpečí extremismu podle něj hrozí především z alternativních internetových serverů. „Zažíváme mediální masáž na proruských a nezařaditelných webech. Je to dobře propracovaná dezinformační kampaň, která má za cíl podkopávat naše spojenecké vazby a která vede k oslabení důvěry ve stát, v naše hodnoty, které sdílíme,“ řekl Chovanec.

Podle něj je nutné takové informace vyvracet. „Je potřeba naprostá informační otevřenost. Dávat lidem odpovědi na jejich otázky. Rychle a pružně reagovat na tyto podivné weby, které šíří dezinformace,“ řekl. Zmínil konkrétně extremistický web White Media, který nedávno zveřejnil odcizenou e-mailovou korespondenci premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), jeho poradců a dalších politiků.

Síla extremistů vychází z lidské nevědomosti
David Chovanec, ředitel odboru bezpečnostní politiky a prevence kriminality ministerstva vnitra

Stránku se podle Chovance zřejmě zrušit nepodaří. „Je to hodně složité, tento web je registrovaný v USA, kde vymahatelnost práva v těchto věcech je mnohem nižší, už tehdy jsme americké partnery žádali o pomoc, ale pro ně je svoboda slova na internetu nedotknutelná,“ řekl.

Podobně mluvil i ministrův jmenovec David Chovanec (nejde o příbuzného – pozn. red.), ředitel odboru bezpečnostní politiky a prevence kriminality ministerstva vnitra. „Síla extremistů vychází z lidské nevědomosti. Náš boj musí být otevřenost, komunikace a neustálé nabízení demokratické alternativy,“ řekl Chovanec, podle kterého se dnes nacházíme v bodě zlomu, kdy je většina společnosti ochotná tolerovat, ne-li přímo podporovat extrémní názory.

Varující průzkumy

Na semináři vystoupil i ředitel think tanku Evropské hodnoty Radko Hodkovský, který mluvil o nebezpečí islámského extremismu. Průzkumy mezi muslimy v Evropě, které má organizace k dispozici, jsou podle něj varující.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová

„Extremistické islamistické postoje jsou v rámci muslimské populace v Evropě relativně rozšířené. Může nám to v ČR připadat jako vzdálený jev, ale měli bychom tomu věnovat pozornost. Muslimské komunity se radikalizují i v sousedním Rakousku,“ řekl Hodkovský. Češi mají podle něj výhodu, že nemusí zatím hasit požár, ale soustředit se na prevenci.

Stát by měl podle Hodkovského jasně říci, že vnímá hrozbu islámského radikalismu. „Dal by tak jasný signál většinové společnosti, která má často iracionální, ale legitimní obavy,“ řekl.

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec při rozhovoru pro deník Právo.

Debaty se účastnila rovněž místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová a také známý občanský aktivista Jan Šinágl, který ale rozezleně odešel poté, co mu moderátor vzal slovo.

Reklama

Výběr článků

Načítám