Hlavní obsah

Chovanec odmítl na Zlínsku prodloužit stav nebezpečí. Není potřeba, tvrdí

Právo, ČTK, alf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stav nebezpečí se kvůli africkému moru prasat na části Zlínska nebude prodlužovat. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) k tomu nevidí důvod. Mimořádný stav vyhlášený hejtmanem Jiřím Čunkem (KDU-ČSL) tak skončí v úterý. O Chovancově rozhodnutí v pondělí informoval Úřad vlády.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) přichází na jednání komise

Článek

Ministerstvo, které má krizové řízení v gesci, posoudilo jak Čunkovu žádost, tak i dílčí podklady od ministerstvo zemědělství. Podle Chovance však už byla opatření k odvrácení bezprostředního ohrožení učiněna a pro prodloužení nejsou naplněny podmínky krizového zákona.

Mimořádná opatření jsou na jeho základě přijímána ve chvíli, kdy jsou ohroženy životy, zdraví, majetek a životní prostředí a toto riziko není možné odvrátit běžnou činností správních úřadů, orgánů, krajů a obcí, složek integrovaného záchranného systému nebo subjektů kritické infrastruktury.

„Nastalá situace ve Zlínském kraji, související s výskytem afrického moru prasat, vyžaduje dlouhodobé řešení a nelze předpokládat, že by byla vyřešena v průběhu dalšího měsíce. Prodlužování krizového stavu, který je bezodkladným opatřením sloužícím k řešení bezprostředního ohrožení výše uvedených chráněných zájmů, tedy není vhodným nástrojem,“ uvedl Chovanec v dopise Sobotkovi.

Podle Čunka by však o prodloužení stavu nebezpečí měla ze zákona rozhodovat vláda, které ministerstvo vnitra dává pouze doporučení. „Vláda si ale dnes vzala volno, takže ve věci nerozhodla. To znamená, že stav nebezpečí zítra (v úterý) o půlnoci skončí. Odpovědnost pak musí převzít Státní veterinární správa," řekl.

Odstřeleno bylo téměř 2500 divočáků

Stav nebezpečí vyhlásil Čunek na katastrálním území obcí Březová, Fryšták, Hrobice, Hvozdná, Lípa, Lukov, Ostrata, Slušovice, Veselá, Zlín a Želechovice nad Dřevnicí. Mimořádný stav měl umožnit zamořené území lépe chránit a zabránit tomu, aby se nakažení divočáci nedostali z ohniska nákazy. Zároveň měl zabránit divokým prasatům z okolí vstupu do zasažené oblasti.

Ohnisko nákazy lemují pachové a elektrické ohradníky, zemědělcům bylo zakázáno sklidit část úrody. Dostatek potravy má divoká prasata udržet v ohnisku nákazy a zabránit rozšiřování choroby do dalších regionů. Zároveň byl do lesů a polí v oblasti zasažené morem zakázán vstup lidem.

K pondělí eviduje Státní veterinární správa ve Zlínském kraji 177 nalezených uhynulých divokých prasat. Nákazu africkým morem prasat potvrdilo vyšetření u 95 z nich, naopak v 78 případech byl výsledek testu negativní. Na vyšetření nyní čekají čtyři vzorky.

„Počet odlovených divokých prasat v části zamořené oblasti, kde se může lovit, (zelená zóna) vzrostl na 246. Vyšetření všech těchto kusů na africký mor bylo negativní,“ podotkl mluvčí veterinární správy Petr Majer.

V oblasti s intenzivním odlovem bylo dosud odstřeleno 2422 divokých prasat. Nejvíce v okresech Kroměříž (543) a Uherské Hradiště (485). Ve všech případech byl výsledek vyšetření na AMP negativní.

Reklama

Výběr článků

Načítám