Hlavní obsah

Chladné počasí nás jen tak neopustí. Tepleji bude až v druhé polovině května

Novinky, mif

Nezvykle chladného počasí, které není pro toto roční období vůbec typické, se Češi jen tak nezbaví. Rtuť v teploměrech se totiž na nižších hodnotách bude držet zhruba do poloviny května. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který byl zveřejněn v sobotu.

Foto: Václav Lang, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Ve druhém květnovém týdnu bude pokračovat chladný ráz počasí, kdy se opět vyskytnou ranní mrazy, zejména v jeho první polovině,“ uvedli meteorologové ve výhledu.

Například příští týden v úterý by se nejvyšší denní teploty měly pohybovat okolo 6 až 10 °C, v noci pak rtuť v teploměrech bude klesat až k nule. Koncem týdne by se však nejvyšší denní teploty měly vyšplhat až přes dvacítku.

Návrat k normálu

Podle meteorologů se pak bude počasí pozvolna vracet k normálním teplotám, jaké jsou pro pátý měsíc v roce typické. „V dalších třech týdnech od 15. května do 4. června předpokládáme počasí teplotně převážně průměrné, týdenní průměry nejvyšších denních teplot vzduchu se budou pohybovat kolem 20 °C,“ stojí ve výhledu.

„Lze však očekávat výkyvy do nižších i vyšších hodnot v závislosti zejména na slunečním svitu. Od poloviny května by se už ranní teploty neměly dostat pod bod mrazu,“ zdůraznili meteorologové.

Pršet příliš nebude

Přemíra srážek by nástup teplejšího počasí neměla nijak zkomplikovat. „Srážkově předpokládáme období příštích čtyř týdnů převážně průměrné,“ uzavřeli meteorologové.

Průměrná teplota na území České republiky od 8. května do 4. června v letech 1981 až 2010 byla 14,1 °C, průměrný úhrn srážek dosáhl 66 milimetrů. Průměrné hodnoty platí pro celou ČR do nadmořské výšky 600 metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám