Hlavní obsah

Chirac pohrozil, že zablokuje světovou obchodní dohodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Francie si vyhrazuje právo zablokovat v prosinci světovou obchodní dohodu, jestliže ta bude odporovat nynějšímu evropskému systému ochrany zemědělců. Řekl to ve čtvrtek podle francouzských diplomatů prezident Jacques Chirac na jednodenním summitu Evropské unie v Hampton Courtu u Londýna.

Článek

Chirakovým vyjádřením vrcholí snaha Francie zabránit Evropské komisi, aby předložila v rámci globálních jednání takovou nabídku na snížení zemědělských cel, která by byla pro obchodní partnery přijatelná. Jeho dnešní slova však již zpochybňují samotnou jednotnou pozici EU v obchodních jednáních. Za EU sice vyjednává Evropská komise, každá členská země je však plnoprávným členem WTO.

V prosinci budou země Světové obchodní organizace (WTO) jednat v Hongkongu o uzavření globální dohody. Nezdar hongkongských jednání by podle diplomatů znamenal kolaps tzv. katarského kola, které se vleče od roku 2001. O řadu let by se tím odložila liberalizace světového obchodu, díky níž by se mohly vymanit z chudoby desítky miliónu lidí po celém světě.

Chirac pohrozil vetem Francie ve chvíli, kdy Evropská komise připravuje svou poslední a klíčovou nabídku pro zemědělský obchod ve snaze vytáhnout rozhovory ze slepé uličky. Francie, která v EU nejvíce těží ze zemědělských subvencí a cel, v posledních dvou týdnech ostře vystupuje proti jakýmkoliv ústupkům, které by vyžadovaly další reformu Společné zemědělské politiky (CAP). Paříž tvrdí, že obchodní komisař Peter Mandelson v jednání přestupuje svůj mandát, a snaží se mu svázat ruce.

"Prezident dal najevo, že i když na programu (summitu) to není, chce, aby francouzská pozice byla jasná. Francie si vyhrazuje právo neschválit žádnou dohodu, která by tuto podmínku (nynější podobu CAP) nerespektovala," uvedl Chirakův mluvčí.

Situace v jednáních WTO je nyní taková, že partneři EU v čele s USA a předními rozvojovými zeměmi tlačí unii k podstatné nabídce v zemědělství. Teď všichni čekají jen na evropskou nabídku, kterou EU původně slíbila na dnešek a později odsunula na další dny. Rozvojový svět bez vyřešení zemědělství, na němž chudé země závisejí daleko více než bohaté, není ochoten vůbec jednat o dalších otázkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám