Hlavní obsah

Chcete podpořit kandidáta na prezidenta? Musíte uvést číslo občanky

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Aby mohl někdo kandidovat v prezidentských volbách, musí nasbírat 50 tisíc podpisů. Nově se však změní, že podporovatelé budou muset ke jménu připojit i číslo občanského průkazu nebo pasu. Novelu volebního zákona ve středu schválila vláda.

Foto: MVČR, Novinky

Článek

Novinářům to během jednání kabinetu řekl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). „Hlasovali jsme, že to bude řešeno formou podpisů a kontroly skrze občanský průkaz nebo pas,“ uvedl.

Změna má zabránit sporům ohledně pravosti podpisů, které provázely poslední prezidentské volby.

Novinku bude muset ještě posvětit parlament a podepsat prezident.

Mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů David Pavlát Novinkám sdělil, že instituce v novele nevidí problém.

„Doplnění čísla občanského průkazu (příp. cestovního pasu) snižuje riziko podvodného jednání. Lze doplnit, že platný zákon o volbách do Parlamentu České republiky při podpoře kandidatury nezávislého kandidáta vyžaduje dokonce uvedení rodného čísla,” komentoval Pavlát.

Změna ústavy neprošla

Dalším z návrhů bylo zabránit problémům změnou ústavy. Podpisů by bylo v tom případě vyžadováno osm tisíc, ale musely by být úředně potvrzeny. S takovou změnou kabinet nesouhlasil.

„Vláda se rozhodla, že nebude usilovat o změnu ústavy, a já cítím, že je to tak správně. Změnami ústavy bychom měli šetřit. Je také důležité, aby těch kandidátů nebylo 500, ale třeba deset,“ míní Mládek.

Reklama

Výběr článků

Načítám