Hlavní obsah

Čeští vojáci v zahraničí volit nebudou, není to bezpečné

PRAHA

Čeští vojáci sloužící v zahraničních misích v Afghánistánu a Iráku se voleb do Sněmovny nezúčastní. Na cestě do Bagdádu, Basry či Kábulu by se totiž vystavovali bezpečnostním rizikům, která oběma stočlenným kontingentům v muslimských zemích hrozí. Vojákům v Kosovu a Bosně a Hercegovině armáda účast ve volbách umožní.

Článek

Příslušníci české armády sloužící v Afghánistánu a v Iráku se budou letos muset vzdát svého volebního práva. Podle mluvčí generálního štábu Jany Růžičkové jsou bezpečnostní rizika spojená s jejich dopravou na místní zastupitelské úřady příliš vysoká.

Vojáci, kteří dohlížejí na pořádek v Kosovu a Bosně a Hercegovině, jsou v lepší situaci. Během volebního víkendu pro ně armáda zajistí autobusy, které je dopraví na české zastupitelské úřady do Bělehradu a Sarajeva. Ze zhruba 500 vojáků z mise NATO v Kosovu a 65 příslušníků mise Evropské unie v bosenské Tuzle se do voličských seznamů nechala zaregistrovat více než polovina.

Například v Bosně se až na pět výjimek přihlásili všichni vojáci. "Do Sarajeva nás odveze autobus půjčený od finských kolegů ze základny," řekl velitel mise Pavel Jelínek.

Reklama

Výběr článků

Načítám