Hlavní obsah

Čeští vojáci v okolí irácké Basry mohou očekávat stažení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo zahraničí připravuje plán na postupné stažení českých vojáků z Iráku. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to v neděli řekl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Podle něj by se však stažení mělo týkat především vojáků, kteří působí v jihoiráckém městě Basra. Několik Čechů, kteří v Bagdádu školí důstojníky irácké armády, by v zemi mělo nadále zůstat.

Článek

Schwarzenberg řekl, že zatím není jasný termín, kdy by mohlo stahování z Basry začít. "Samozřejmě to ještě musíme domluvit s našimi spojenci," řekl Schwarzenberg.

Podle něj totiž je totiž při stažení českých vojáků především nutné zajistit to, aby stahováním nebyli spojenci ohroženi. Česko v Basře spolupracuje především s Velkou Británií. Ministr dodal, že Česko má zájem nadále se podílet na civilním rozvoji země, který by se mimo jiné mohl týkat pomoci iráckému průmyslu.

S návrhem na stažení části českých vojáků z Iráku na nedělním zasedání v Brně souhlasila i republiková rada Strany zelených (SZ), ta Schwarzenberga do koaliční vlády nominovala.

"Republiková rada Strany zelených vyzývá k co nejrychlejšímu ukončení české vojenské účasti na misi 'Irácká svoboda' v Iráku. Republiková rada Strana zelených bude usilovat pouze o prodloužení mise armády ČR v Iráku, která bude pod velením NATO," zní usnesení zelených.

Ministr před zelenými svou politiku obhájil

Schwarzenberg odpoledne přijel do Brna před zelené obhajovat své kroky v čele resortu. "Myslím, že jsem celkem vzato svou politiku obhájil," řekl ministr při odjezdu. Spíše než výtkám prý čelil otázkám. "Ale já jsem očekával větší diskusi," uvedl.

I šéf zahraniční sekce Strany zelených Jiří Čáslavka hodnotí setkání straníků s ministrem jako věcné a nedramatické. "Myslím, že obstál. Nikdo ho nechtěl odvolávat," uvedl na adresu Schwarzenberga.

Největším kritikem Schwarzenbergova vládního působení působení ze SZ je Matěj Stropnický. Kritizuje ministra za absenci zelené politiky na jeho postu. Naopak nejužší vedení strany si myslí, že Schwarzenberg hájí zájmy státu a dělá to dobře.

ČR má v Iráku přibližně 100 vojáků. Většina z nich má na starosti především ostrahu základny koaličních mezinárodních sil nedaleko Basry. Své zastoupení má česká armáda také v Bagdádu.

Na velitelství výcvikové mise NATO působí tři příslušníci 3. kontingentu české armády. Podílejí se na přípravě a výcviku důstojníků irácké armády. Částečné stahování vojáků z Iráku také nedávno oznámily USA a Velká Británie.

Reklama

Výběr článků

Načítám