Hlavní obsah

Čeští politici chtějí poučit Severokorejce o demokracii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Severokorejští parlamentáři zavítali na návštěvu do Prahy. Oplácí tak českým kolegům jejich květnovou návštěvu, kdy v čele delegace byl předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Článek

Čeští poslanci a senátoři by chtěli vysvětlit svým severokorejským protějškům kouzlo demokracie. "Severokorejské představitele je třeba při vzájemných setkáních přesvědčovat o tom, že cestou k nějakému rozkvětu je otevření se této země světu," řekl v úterý místopředseda Senátu Jiří Liška (ODS), který se setkal s místopředsedou severokorejského parlamentu Kang Nung-soem.

"Je potřeba se setkávat a pokoušet se ovlivňovat a přesvědčit je o tom, že jedinou cestou, která by vedla k nějakému rozkvětu, je otevření Severní Koreje světu," uvedl Liška.

Jednou z cest je podle něho pomoc při obnově dožívajícího zařízení a strojního vybavení, které v minulém století dodalo do Korejské lidově demokratické republiky (KLDR) socialistické Československo. Severní Korejci o tuto pomoc podle Lišky mají zájem, jejich poslanci o tom chtějí jednat s náměstkem ministra průmyslu a obchodu Martinem Tlapou a Hospodářskou komorou.

KLDR usiulje o jaderné zbraně

Severní Korea, která je označována za jednu z posledních bašt stalinismu, je zatím přesvědčena o soběstačnosti a poutá pozornost snahou získat jadernou zbraň. Právě severokorejský jaderný program byl jedním z témat úterní debaty. Severní Korea v září přislíbila, že přestane vyvíjet jaderné zbraně, znovu přistoupí ke Smlouvě o nešíření jaderných zbraní a umožní návrat mezinárodních inspektorů do země. Krátce poté ale prohlásila, že neukončí své jaderné zbrojní programy, dokud nedostane od USA lehkovodní reaktor k výrobě elektrické energie.

"Pan místopředseda nám vysvětloval, že za to mohou Američani. A když Američani dají nějaké záruky, tak oni jsou samozřejmě ochotni naplnit velký program Kim Ir Sena (bývalého vůdce Severní Koreje, který zemřel v roce 1994), což je tedy bezjaderný Korejský poloostrov," uvedl Liška.

Čeští senátoři se podle Lišky dotazovali při půlhodinovém jednání se severokorejskými poslanci i na dodržování lidských práv mimo jiné v souvislosti se severokorejskými uprchlíky, kteří utekli ze své vlasti před hladem a útlakem. "Pan místopředseda potom už neměl čas na ni odpovědět," dodal Liška, který spolu s dalšími senátory prosazuje zákaz propagace komunismu jako zločinné ideologie.

Anketa

Souhlasíte se vzájemnými návštěvami českých a severokorejských politiků?
ano
40,7 %
ne
47,5 %
je mi to jedno
11,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 221 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám