Hlavní obsah

Čeští a polští vodáci sjeli ve vánici část řeky Olše

Právo, Aleš Honus
Věřňovice

Tradice sjíždění českých řek je spojena zejména s jarním a letním obdobím, ovšem desítky vášnivých vodáků se už teď nemohou dočkat, až začne sezóna. Ve Věřňovicích na Karvinsku dokonce během posledních jedenácti let vybudovali tradici mezinárodní vodácké akce, která se koná každoročně na začátku roku bez ohledu na počasí. Její pokračování se konalo v sobotu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Víkendového sjezdu řeky Olše ve Věřňovicích se účastnily desítky vodáků.

Článek

Jestli je dvacet pod nulou, anebo hustě sněží, to je vodákům docela jedno. Během jedenácti let je nikdy neodradily ani drsné mrazy při jednom z posledních ročníků, ani nynější víkendové počasí, kdy se nad celým Moravskoslezským krajem sypal hustý a mokrý sníh.

„Důležité je, aby voda tekla. A tady teče, i když jsou hluboké mrazy. Nepamatuji si, že by tady Olše zamrzla, protože se nacházíme pod dětmarovickou elektrárnou,“ řekl zakladatel novoročních sjezdů a místopředseda pořadatelského spolu Posejdon Josef Tobola.

Foto: Aleš Honus, Právo

Novoročního sjezdu se zúčastnilo okolo stovky vodáků.

Tradice vznikla před jedenácti lety. Do té doby vodáci na hraniční řece riskovali možnou pokutu, protože šlo o hraniční pásmo a povolena byla plavba pouze do středu vodního toku.

„Po vstupu do schengenského prostoru jsme 21. prosince 2007 slavnostně rozřezali hraniční závoru a rozhodli jsme se, že budeme pořádat novoroční sjezdy. Vůbec jsme nečekali, že se z toho stane taková tradice. Letos se sjezdu účastnila asi stovka vodáků, podobně hojná účast byla i před dvěma lety, kdy bylo asi patnáct stupňů pod nulou,“ řekl s tím, že téměř polovinu účastníků tvoří Poláci.

Jak doplnil jeden z polských vodáků, který se sjezdu účastnil, projížďka po řece v zimním období má úplně jiný charakter než například jarní sjezdy.

„Jestli jsou mrazy, nebo sněží, není to rozhodující. Myslím, že všichni, kteří se sjezdu účastní, jsou poměrně zkušení vodáci, takže nás nic nerozhází. V každém případě jsme rádi, že trochu nasněžilo. Na zasněžené břehy je určitě pěknější podívaná než na bláto,“ doplnil jeden z polských vodáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám