Hlavní obsah

Čeští a němečtí policisté budou mít společnou služebnu

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z bývalé celnice u Hrádku nad Nisou na Liberecku se má stát společná policejní stanice pro české i německé policisty. Objekt leží jen pár metrů od míst, kde se potkávají hranice Česka, Německa i Polska. V budoucnu by tam proto mohli sloužit i polští policisté, jejich čeští a němečtí kolegové se tu na společné hlídky mají sejít už letos na podzim.

Foto: Michael Polák, Právo

Čeští a němečtí policisté před budovou, kde budou mít společnou služebnu.

Článek

Mezinárodní projekt ve čtvrtek přímo v místech budoucí nadnárodní stanice představili zástupci české i saské policie.

„Naším vzorem je německo-polská služebna v Ludwigsdorfu, kde policisté z obou zemí společně pracují a slouží, mají tam své zázemí, šatny i vše ostatní, co k běžnému policejnímu oddělení patří. A to je i náš cíl,“ popsal liberecký krajský policejní ředitel Vladislav Husák.

Čeští a němečtí policisté se už od roku 2003 potkávají při společných hlídkách na obou stranách hranice. Do hlídek vždy ale vyjížděli ze svých národních služeben, teď by vůbec poprvé měli být společně i v každodenním provozu.

Češi mají výhrady k polské těžbě v dole Turów

Domácí

Na společné služebně by mělo v první fázi (bez Poláků) pracovat celkem 20 policistů, deset z každé země. „Mělo by to být prostě klasické obvodní oddělení, jen jiné v tom, že bude na hranici tří států,“ dodal Husák s tím, že pohraničí nejvíce trápí majetková a drogová kriminalita.

Němci to berou jako kompenzaci

Německá strana vnímá spolupráci s Čechy jako kompenzaci toho, že otevřením Schengenského prostoru přestaly fungovat celní hraniční kontroly. „Já jsem v tomto regionu působil v letech 2002 až 2006 a už od roku 2003 jsme měli společné hlídky. V mezičase vznikla společná česko-německá smlouva, která se naposledy upravovala v roce 2016. Je to smlouva, která slouží jako příklad pro řadu jiných policejních sborů v Evropě, jež se snaží o mezinárodní spolupráci,“ řekl André Hesse, šéf policejního ředitelství v německé Pirně.

Vznik společné služebny vítá i Hrádek nad Nisou. „Policie z malých měst často odchází a s tím se snižuje i pocit bezpečí a klidu mezi lidmi. Pokud by tady taková ozbrojená složka měla u nás najít nové místo, očekávám, že se pocit bezpečí zvýší,“ řekl starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka (SLK).

Budova bývalé celnice městu patří a Hrádek ji pro policisty na vlastní náklady také nechá upravit. „Budu optimista a věřím, že předání se podaří ještě v průběhu letošního roku a že tu už letos první čeští a němečtí policisté budou pracovat,“ zmínil starosta.

Reklama

Výběr článků

Načítám