Hlavní obsah

Český voják zraněný v Iráku zemřel

– PRAHA
Novinky, Kamil Houska

Jeden z českých vojáků zraněných v Iráku při nedávné autonehodě, zemřel ve čtvrtek ráno v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Informoval o tom ministr obrany Jaroslav Tvrdík.

Foto: Vladimír Uhlíř

Vánoční kapr - Nikola Zázvorková / třída Zvídálek, Mateřská škola Lipová, Nejdek

Článek

Vojáci havarovali 9. května cca 150 kilometrů jižně od irácké metropole Bagdád, v autě byli toho času celkem tři vojáci. Dva z nich - nadrotmistr Pavel M. a praporčík Zbyšek Č., utrpěli velmi vážná zranění, podplukovník Rostislav K. naštěstí pouze lehká zranění.

Nejhůře poraněný voják vypadl z terénního vozidla Toyota a poškodil si hlavu a ruce a musel být napojen na podpůrné přístroje.

V Prostějově vyvěsili černý prapor

Na radnici v Prostějově, kde voják sloužil u 6. skupiny speciálních sil Armády ČR, visí od čtvrtečního poledne černý prapor. Představitelé města na krátké besedě s novináři uctili jeho památku také minutou ticha.

"Je to obrovská tragédie," poznamenal místostarosta Prostějova Miroslav Pišťák (ČSSD). "I při vědomí toho, nakolik se jeho osud dotkne rodiny a všech blízkých, včetně jeho kamarádů vojáků i nadřízených, bych chtěl zdůraznit, že město Prostějov je hrdé na vojáky, kteří zde slouží a jsou stále připraveni splnit úkoly, které jim jejich vlast uloží.

Vysoce si vážíme i počínání dalšího vojáka, který je rovněž příslušníkem prostějovské posádky a který na místě tragédie v Iráku poskytl svým zraněným kolegům rychlou a kvalifikovanou první pomoc. I to dokládá, že profesionálové z Prostějova patří k elitní špičkově připravené jednotce," uvedl Pišťák.

Převoz do ČR nepomohl

Minulý týden převezl vojenský speciál  všechny tři zraněné vojáky do pražské střešovické nemocnice. Těžce zraněný byl během letu udržován v utlumeném stavu.

Lékaři ještě minulý týden očekávali, že se jeho stav bude zlepšovat. Přesto se voják stal první obětí české mise v Iráku. Přesnou příčinu úmrtí určí pitva. Další dva zranění vojáci jsou údajně mimo nebezpečí.

Příčinou nehody byl údajně mikrospánek

Pravděpodobnou příčinou nehody byl mikrospánek řidiče. Technickou závadu vozu odborníci vyloučili, jelikož se jednalo o úplně nové vozidlo. Vojáci se vraceli z Bagdádu, kde vytvářeli podmínky pro obnovení české diplomatické mise.

Při zahraničních misích přišlo o život již 12 českých vojáků.[celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám