Hlavní obsah

Český Krumlov uctil památku Karla Schwarzenberga

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český Krumlov

V Českém Krumlově uctily ve čtvrtek vpodvečer stovky lidí památku politika a knížete Karla Schwarzenberga. Rodinu přivítal po 16. hodině před radnicí starosta města Alexandr Nogrády (ANO), vystoupily soubory a pak šel průvod na zádušní mši, která se konala v kostele sv. Víta.

Krumlov uctil památku Karla Schwarzenberga, v 17 hodin začala zádušní mšeVideo: Pavel Orholz, Novinky

 
Článek

Vzpomínky se ze zdravotních důvodů nemohl zúčastnit syn Karla Schwarzenberga Jan Nepomuk, ale zastoupila ho snacha Francesca a synovec Ferdinand.

Rodinu přivítal před radnicí na náměstí Svornosti starosta a pozdravila ji také pekařka Aneta Dufková, která přinesla chléb se solí. Na náměstí vystoupil například folklorní soubor Jitřenka nebo pěvecký sbor Bellaria, jenž zazpíval Smetanovo Věno.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Schwarzenbergy vítal soubor s písní Věno

Následně šel průvod do nedalekého kostela sv. Víta, kde se začínala od 17 hodin zádušní mše, kterou celebroval prelát českokrumlovský Václav Pícha. Už předtím se tam lidé chodili dívat i na knížecí klobouk, který k ceremonii patří. Lidé se také zapisovali do pamětní knihy.

Celý program připravovala rodina a Schwarzenberská granátnická garda. Requiem se zúčastnilo celé mužstvo, tedy celkem patnáct granátníků. „Requiem navazujeme na prvorepublikovou tradici, kterou ukončili nacisté za druhé světové války,“ vysvětlil Novinkám hejtman gardy Martin Neudörfl.

Upozornil, že dříve se při requiem používala vévodská koruna. „Ta nám však stále chybí, protože se za války ztratila. Díky rodině jsme však mohli vystavit knížecí klobouk,“ vysvětlil Neudörfl.

S Karlem Schwarzenbergem se už dříve loučili v Praze, Murau, Schwarzenbergu, Sedlci u Kutné Hory nebo v Orlíku nad Vltavou. Karel Schwarzenberg zemřel 11. listopadu 2023 po krátké hospitalizaci ve Vídni.

Schwarzenbergovy ostatky uložila rodina v den jeho nedožitých 86. narozenin do hrobky u zámku Orlík

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám