Hlavní obsah

Český investor koupil obálku se dvěma Červenými Mauritii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Anonymní český sběratel koupil za 65 miliónů korun dopis s dvěma Červenými Mauritii. Český investor již vlastní dvě nejcennější známky světa, Červeného a Modrého Mauritia. Takto vzniklý soubor je podle expertů hodnotnější než sbírka Mauritiů v britské královské sbírce, informoval server ve čtvrtek server iHNED.cz.

Foto: Profimedia.cz

Červený Mauritius

Článek

Obálku s dvěma Červenými Mauritii, takzvaný Bombay Cover, získal český sběratel na konci loňského roku v aukci. "Za tu cenu, 2,4 miliónu eur, to byla na aukci ve Švýcarsku velmi výhodná koupě," řekl serveru soudní znalec z oboru filatelie David Kopřiva.

Jméno nového vlastníka Kopřiva nesdělil. Řekl pouze, že jde o českého patriota, který obálku nekoupil z obchodních důvodů. Podle serveru plánuje majitel odhalit svoji identitu na Světové výstavě poštovních známek PRAGA 2018, kde budou známky vystaveny.

Modrého a Červeného Mauritia koupil český investor loni. Cena nebyla zveřejněna, ale v médiích se spekulovalo o částce kolem 100 miliónů korun.

Obálka ofrankovaná dvojící Červených Mauritiů obsahuje dopis, který kdysi mířil z Mauricia do Bombaje. Jediným konkurentem pro Bombay Cover je takzvaný Bordeaux Cover, na kterém je zároveň Modrý i Červený Mauritius, uvedl server iHNED.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám