Hlavní obsah

Českou televizi kontroluje úřad na ochranu osobních dat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká televize čelí kvůli spornému postupu při vymáhání dlužných koncesionářských poplatků první kontrole. Zahájil ji Úřad pro ochranu osobních údajů. V úterý to uvedla mluvčí úřadu Hana Štěpánková. K provedení kontroly se úřad rozhodl mimo jiné na základě stížností občanů.

Článek

"Kontrola se soustřeďuje na zpracování osobních údajů plátců televizních poplatků v České televizi a České poště, zejména z hlediska oprávněnosti, pravdivosti a přesnosti," uvedla mluvčí. Termín ukončení kontroly zatím podle ní nelze odhadnout, o jejím průběhu ale hodlá úřad průběžně informovat.

Českou poštu ochránci dat podle mluvčí zahrnuli do kontroly v souvislosti s lidmi, kteří poplatky za rozhlas i televizi hradí měsíc co měsíc v rámci sdruženého inkasa, tedy SIPO. Přesto i někteří z nich podle televize na poplatcích dluží. Podle ČT je chyba v databázi České pošty. Pošta to ale odmítá.

Lidé si stěžovali také na to, že ČT dala jejich data firmě BSP Lawyer Partners, které dluhy odprodala. Televize poté začala rozesílat údajným dlužníkům dopisy, v nichž je vyzývá k doplacení poplatků. V uplynulých dnech zprovoznila placené telefonní linky, kde si lidé mohou svůj dluh ověřit.

To, že hovor na placené telefonní lince stojí 38 korun za minutu a že televize rozesílá upomínky i lidem, kteří platí řádně, vyvolalo ostrou vlnu kritiky občanů i politiků. Podle místopředsedy sněmovní mediální komise Ladislava Skopala (ČSSD) může postup televizi zkomplikovat její snahu prosadit zvýšení těchto poplatků. [celá zpráva] Rada ČT se má celým problémem zabývat ve středu.

Informace pro dlužníky budou na internetu

Množící se stížnosti na postup televize přiměly vedení ČT k výrazné změně systému. Televize se dohodla s právnickou firmou BSP Lawyer Partners, které předem pohledávky odprodala za plnou cenu i s úroky, že na internetu budou bezplatně zveřejněny podrobnosti o dluhu jednotlivých poplatníků. Tyto informace v původním dopise ČT chyběly.

Česká televize pod vedením Jiřího Janečka se domluvila s právníky na zprovoznění speciálních internetových stránek, kde budou uvedeny časové údaje o dluhu a výše úroků z něj. Webové stránky mají být zprovozněny v neděli 22. května a jejich adresu oznámí BSP a ČT koncem týdne.

"Poplatník si na nich může bezplatně ověřit období, za které je dluh evidován, na základě údajů z výzvy, která mu byla doručena. Uvede své jméno, variabilní symbol a výši dluhu. Získá také informace o úroku z dlužné částky. Na této stránce si pak následně může po uhrazení dlužné částky ověřit, že byla připsána na účet," uvedla ČT v úterní zprávě.

Česká televize v reakci na kritiku ohledně postupu při vymáhání uvedla, že ještě před jeho realizací byla s plánem podrobně seznámena Rada ČT, která postup letos 6. dubna odsouhlasila. Také dozorčí komise Rady ČT měla k dispozici i smlouvu mezi ČT a BSP.

ČT: zaplatilo 20 000 dlužníků

Jak dnes Novinky informoval mluvčí televize Martin Krafl, v prvních dnech po doručení výzvy dlužníkům uhradilo své nedoplatky v celkové výši cca 5 miliónů korun na 20 tisíc poplatníků.

Pouze 0,7 procenta výzev se podle něj ukázalo jako neoprávněných - jedná se o několik desítek poplatníků, jimž je Česká televize připravena se omluvit a uhradit prokazatelně vynaložené náklady za placené linky.

Krafl dodal, že zatímco do konce minulého roku přestávalo poplatky platit 20 - 30 tisíc domácností ročně, od začátku roku 2005, kdy ČT na chystanou kampaň upozornila, eviduje cca 23 tisíc nově přihlášených poplatníků.

Anketa

Měl by podle vás generální ředitel ČT Jiří Janeček vyvodit kvůli vymáhání poplatků osobní odpovědnost a odstoupit?
Ano
93,6 %
Ne
6,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8486 čtenářů.

Reklama

Související články

Česká televize obtěžuje i platící diváky

Česká televize rozjela v pondělí velkou akci proti neplatičům televizního poplatku. Během tří dnů se jí už podařilo zbytečně šikanovat a vytáhnout peníze...

Infolinky ČT zaplaveny dotazy na údajné dluhy

Občané, kteří dostali v minulých dnech dopis od České televize, aby jí do 21 dnů zaplatili údajně dlužné televizní poplatky včetně úroku z prodlení, zaplavili...

Výběr článků

Načítám