Hlavní obsah

Česká televize tvrdě udeří na neplatiče poplatků

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Občany, kteří dvakrát za sebou nezaplatili měsíční televizní koncesionářský poplatek ve výši 75 korun, čeká v nejbližší době nepříjemnost, případně oplétačky se soudem. V příštích dnech totiž obdrží úplně všichni ti, kteří dvakrát nezaplatili, od České televize (ČT) dopis, který je vyzývá, aby ve lhůtě do 21 dnů zaplatili poplatky, jež dluží, plus úroky z prodlení.

Článek

Pokud tak neučiní, dostanou za nějaký čas soudní obsílku. Žalovat je nebude Česká televize, ale firma BSP, kterou si veřejnoprávní televize na vymáhání dlužných poplatků najala.

"To je jenom první část celého procesu vymáhání dlužných poplatků. Současně spustíme další akci. Dostat poplatky od těch, kteří vůbec nejsou v evidenci a koncesionářské poplatky tedy nikdy neplatili, ačkoli měli a televizní přijímač vlastní," uvedl na středečním jednání Rady České televize vrchní ředitel ČT František Lambert. Dodal ale, že bližší informace uvést nemůže.

Na dotaz některých radních, kolik je takových neplatičů a kolik peněz vymahačská akce může ČT vynést, nebyl Lambert také konkrétní. "Neplatičů jsou desítky, možná stovky tisíc, nemohu uvést přesná čísla," dodal.

Firma BSP nebude mít z této vymahačské akce žádnou odměnu ani honorář. Jak je to možné, vysvětlil radním právník ČT Martin Elger: "Firma BSP předpokládá, že trh vymáhání pohledávek se stane boomem a ona se zviditelní na trhu, protože je na to počítačově i jinak dobře připravena. A za druhé - u soudu budou po neplatiči požadovat náhradu výdajů, byť v konečné fázi o nich rozhoduje soud," vysvětloval Elger.

Ten také na dotaz radních potvrdil, že ochrana osobních údajů neplatičů je v průběhu vymahačské akce zajištěna.

Spor o reprízné

Na středečním jednání Rady ČT oznámil generální ředitel České televize Jiří Janeček, že bude nadále jednat s herci o reprízném. "Herci celou věc zřejmě přesně nepochopili," uvedl Janeček.

Ředitel výroby a techniky ČT Václav Myslík dodal, že z výrobního hlediska zatím žádné problémy s herci nejsou. Pokud by vznikly, je podle něho možnost přeobsazení role.

"Když na smlouvu herec nepřistoupí, objeví se na obrazovce řada nových mladých tváří, a to je také dobře," reagoval radní Milan Horálek.

Reklama

Výběr článků

Načítám