Hlavní obsah

Česko zaplatí Rusovi za dva roky ve vazbě 300 tisíc

Česká republika zaplatí ruskému podnikateli Sergeji Kudaškinovi 12 000 eur (zhruba 290 700 Kč) kvůli tomu, že strávil dva roky a čtyři měsíce ve vazbě na základě žádosti o jeho vydání do Ruska. Kudaškin si na to stěžoval u Evropského soudu pro lidská práva (ECHR) ve Štrasburku a strany sporu se nakonec dohodly na mimosoudním vyrovnání.

Foto: Právo

Ruský podnikatel Sergej Kudaškin

Článek

Štrasburský soud stížnost na základě smírného urovnání vyškrtl ze svého seznamu. V rozhodnutí uvádí, že konečné řešení bude představovat platba. Na rozhodnutí, které soud zveřejnil 15. prosince, v pondělí upozornil server Česká justice.

Kudaškin si stěžoval, že Česká republika porušila článek Evropské úmluvy o ochraně lidských práv, který zaručuje právo na svobodu a osobní bezpečnost. Rus strávil ve vazbě dva roky a čtyři měsíce na základě žádosti o jeho vydání vydané ruskými úřady, které ho stíhají pro podvod. Do Ruska ale nemohl být vydán kvůli azylovému řízení.

Ministerstvo vnitra jeho žádost zamítlo, Kudaškin se poté domáhal zrušení rozhodnutí u pražského městského soudu. Nejvyšší správní soud (NSS) nakonec v březnu zrušil předchozí rozhodnutí, která muži mezinárodní ochranu nepřiznávala, z čehož vyplývala povinnost ministerstva vnitra znovu posoudit, zda udělí ruskému podnikateli azyl. NSS uvedl, že se kvůli ruské invazi na Ukrajinu nelze spoléhat na diplomatické záruky ani nelze monitorovat dodržování lidských práv v Rusku. Pražský městský soud z těchto důvodů propustil Kudaškina z vazby.

Rus byl podle svého advokáta Vladimíra Churceva ve své vlasti viněn z podvodu. Kudaškin považuje trestní řízení za vykonstruované. Obává se zacházení ve věznici, které již zažil, a nedostatečné zdravotní péče.

Soudy řeší vydání ruských kritiků režimu. Hrozí jim mučení

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám