Hlavní obsah

Česko si může půjčit až 8 miliard korun od evropské banky, schválila vláda

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika bude moci přijmout od Rozvojové banky Rady Evropy půjčku až do výše 300 milionů eur, tedy zhruba 8 miliard korun. V pondělí to schválila vláda premiéra Andreje Babiše (ANO). Stejně tak rozhodla i o uvolnění jedné miliardy korun z rozpočtové rezervy na boj se suchem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Článek

„Rozvojová banka Rady Evropy nabídla České republice možnost čerpání prostředků za velmi velkorysých podmínek. Peníze z úvěru budeme čerpat pouze v případě, že to bude pro Českou republiku výhodnější než například vydání státního dluhopisu,” napsala na Twitter ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Půjčka by měla zajistit dostatek financí na zdravotnické vybavení pro lékařský personál, laboratoře, testovací centra a další pracovníky v první linii boje s koronavirem a na zabezpečení souvisejících nákladů na transport a distribuci.

„Výhodou poskytnutého úvěru bude možnost uplatnit úvěrové prostředky i zpětně, a to na již zrealizované výdaje jednotlivých ministerstev od počátku roku 2020,” dodala Schillerová.

Z vládní rozpočtové rezervy bylo na nákup ochranných prostředků a dalšího vybavení uvolněno podle ministryně 11,9 miliard korun. Nabízený úvěr by tak mohl pokrýt většinu z těchto prostředků.

Miliarda na sucho

Vláda schválila i návrh ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD). Ten žádal o uvolnění jedné miliardy korun na snížení negativních dopadů klimatických změn.

Je duben a sucho je katastrofické, připustil Brabec

Domácí

„Ministerstvo zemědělství spravuje dotační programy, jejichž cíle jsou zaměřeny na snižování negativních důsledků klimatických změn, u kterých poptávka výrazně převyšuje finanční možnosti schválených prostředků pro letošní rok,” uvedl ministr.

Podle něj budou peníze použité primárně na zahájení výstavby vodohospodářských projektů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám