Hlavní obsah

Česko poskytlo Ukrajině zbraně a materiál za 3,8 miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika zatím poskytla Ukrajině, bránící se už půl roku ruské agresi, vojenský materiál za 3,8 miliardy korun. Ve středu to uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). O jaké dodávky šlo, nechtěla z bezpečnostních důvodů specifikovat. Již dříve se objevily informace o věnování vrtulníků, tanků T-72, salvových raketometů RM-70 či samohybných houfnic Dana.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Článek

„Nadále platí, že dokud válka na Ukrajině neskončí, nebudeme žádné detaily naší pomoci v podobě vojenského materiálu z bezpečnostních důvodů komentovat. Ale nadále dodáváme vojenský materiál, přičemž garantuji, že nejde o nic, co by česká armáda postrádala,“ citovala ČTK ministryni.

O počtech a druzích poslané techniky politici i armáda mlčí. Premiér Petr Fiala (ODS) nicméně v červnu při setkání s generálním tajemníkem Severoatlantické aliance (NATO) Jensem Stoltenbergem konstatoval, že „že naše zásoby sovětských zbraňových systémů se už tenčí“.

Česko pomocí Ukrajině splácí dluh, řekl Zeman na Olšanských hřbitovech

Domácí

Již v květnu byla podle ministerstva hodnota zbraní poslaných na Ukrajinu vyčíslena na tři miliardy korun.

Vedle dodávek zbraní poskytuje ČR ukrajinským ozbrojeným silám i technickou podporu v podobě oprav a servisu techniky. Vedle toho ČR přijala desítky tisíc ukrajinských uprchlíků, kterým poskytla azyl, a poskytuje péči zraněným vojákům.

Reklama

Výběr článků

Načítám