Hlavní obsah

Česko pořídí vrtulníky na hašení požárů. Létat budou po celé Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko pořídí šest vrtulníků na hašení lesních požárů. Stane se tak jednou z leteckých základen pro střední Evropu, odkud budou k požárům stroje létat. Odsouhlasila to vláda. První dva stroje chce pořídit do dvou let.

Foto: Vojtěch Hájek, ČTK

Polský vrtulník nabírá vodu do bambi vaku při požáru Českého Švýcarska.

Článek

„Do konce volebního období bychom se chtěli dostat na dva vrtulníky - jeden evropský a jeden z českých prostředků. Je to investice do bezpečnosti občanů České republiky,“ řekl po jednání vlády ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Celkem pořídí Česko šestici strojů, není řečeno, dokdy k tomu má dojít. Ideální by podle ministra bylo do roku 2030. Česko se tak stane jednou z leteckých základen pro EU.

„Nejde jen o hašení, vrtulníky jsou využitelné při hledání osob, monitoringu komplikované dopravní situace i při kontrolách na hranicích, pokud by je bylo někdy potřeba zavést,“ doplnil.

Situace je podle Rakušana stále problematičtější. Narážel tak na oteplování, intenzivní sucha a s tím spojené častější požáry. Předloni v červenci zničil požár 1600 ha plochy v Českém Švýcarsku, kde musely vypomáhat vrtulníky z Polska, Itálie i Slovenska. Česko nemá dostatek strojů a ty nové nemá kam umístit.

„Při našem předsednictví v EU jsme nabídli Českou republiku jako místo, kam bychom umístili leteckou techniku, která by byla schopna obsluhovat v případě potřeby celou střední Evropu nebo vypomáhat i ve vzdálenějších místech,“ uvedl Rakušan.

Pořízení strojů se odhaduje na sedm miliard korun. „Ale polovinu budeme čerpat z Evropských peněz,“ doplnil Rakušan.

Anketa

Mělo by Česko pořídit vrtulníky k hašení požárů v tuzemsku i v Evropě?
Ano
93,3 %
Ne
6,7 %
Celkem hlasovalo 3042 čtenářů.

Soud vrátil žalobci případ požáru v Českém Švýcarsku, chce upřesnit škodu

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám