Hlavní obsah

Soud vrátil žalobci případ požáru v Českém Švýcarsku, chce upřesnit škodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Krajský soud v Ústí nad Labem vrátil státnímu zastupitelství obžalobu na muže, který je obviněný kvůli loňskému požáru v národním parku České Švýcarsko. Soud požaduje, aby žalobci upřesnili výši škody. Vyšetřovatelé ji dříve vyčíslili na 350 milionů korun.

Foto: Aleš Pelikán, Novinky
Článek

Na vývoj v případu v pátek upozornil server Seznam Zprávy. Informaci potvrdil obhájce obviněného Vít Pavko.

„Než by soud přistoupil k nařízení hlavního líčení, tak si samozřejmě ujasňuje výši škod, které jsou v tom řízení přihlášeny. Státní zastupitelství se postavilo poněkud liknavě k právům poškozených, tedy oni velmi často jen opisovali nějaká čísla, která nebyla podložena,“ vysvětlil záležitost Pavko.

Podle jeho zkušeností se budou žalobci snažit jednat rychle. „Můj názor je, že do měsíce bude spis zpátky,“ řekl obhájce.

Muž obviněný z podpálení Českého Švýcarska zůstává ve vazbě. Vinu odmítl

Krimi

Soud poté bude ještě pokračovat v prostudování spisu. Pavko míní, že bude nařízeno ještě jedno vazební zasedání předtím, než se uskuteční hlavní líčení. Odhaduje, že hlavní líčení bude nařízeno někdy na jaře.

Šestatřicetiletý bývalý dobrovolný strážce národního parku je ve vazbě. Pavko při posledním vazebním zasedání novinářům sdělil, že jeho klient trvá na tom, že České Švýcarsko nezapálil.

Muž je ve vazbě od května. Za obecné ohrožení a poškození cizí věci hrozí obviněnému až 15 let vězení.

Požár byl nejrozsáhlejší v historii ČR. Podle vyšetřovatelů zapálil muž letos v dubnu na Děčínsku i rozhlednu nebo posedy. Podle vyšetřovatelů způsobil všemi svými činy škodu 350 milionů korun.

Dramatické záběry hasičů, kteří neúspěšně bojovali s plameny v obci MeznáVideo: Hasiči Varnsdorf

Podle dřívějšího vyjádření náměstkyně krajské státní zástupkyně Kateřiny Doušové pro server iDnes trestnou činnost doznával obviněný částečně, motiv mužova jednání není jasný.

Dozorující státní zástupce pro něj v obžalobě navrhl trest zhruba v polovině výše zmíněného rozmezí, tedy kolem 12 let a ochranné léčení v ústavní formě.

Požár vypukl loni v noci na 24. července. Zasáhl plochu o velikosti přes 1000 hektarů. Likvidace požáru byla velmi náročná.

Likvidace a následky požáru v obci Mezná a okolí Video: Jakub Bartosz, Novinky

Vystřídalo se u ní 6000 hasičů a 400 kusů techniky. Do boje s požárem byli nasazeni profesionální i dobrovolní hasiči z celé republiky, velké množství techniky včetně vrtulníků s vaky s vodou a letadel, a to i ze zahraničí.

U hašení pomáhali i policisté, vojáci, záchranáři, samosprávy a řada dobrovolníků. Zhruba šest desítek hasičů utrpělo zranění, někteří skončili i v nemocnici.

Museli se evakuovat obyvatelé několika obcí, v osadě Mezná shořely tři domy a další plameny poničily. Požár se podařilo uhasit po 20 dnech od vypuknutí.

Hasiči ohlásili likvidaci požáru v Českém Švýcarsku

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám