Hlavní obsah

Česko pokryje náledí, hrozí sněhové jazyky a závěje, varovali meteorologové

• Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středu prodloužil a rozšířil výstrahu před rizikem tvorby sněhových jazyků a závějí. Doplnili ji o varování před náledím, které bude hrozit až do pátečního dopoledne.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výstraha ČHMÚ před sněžením. Zelená barva značí běžnou situaci, žlutá nízký stupeň nebezpečí a oranžová vysoký stupeň nebezpečí.

Článek

Podle meteorologů připadne na českých horách a Českomoravské vrchovině do čtvrtečního rána dalších až 10 centimetrů nového sněhu. V Krušných a Jizerských horách a v Krkonoších to však může být až 30 centimetrů nového sněhu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výstraha ČHMÚ před ledovkou. Zelená barva značí běžnou situaci, žlutá nízký stupeň nebezpečí.

„V důsledku kombinace čerstvého větru a sněhu se budou v Čechách a na Českomoravské vrchovině od poloh nad 500 metrů nad mořem do čtvrtečního večera místy tvořit sněhové jazyky,” upozornili meteorologové, podle nichž v Krušných a Jizerských horách a v Krkonoších bude tvorba sněhových jazyků a závějí trvat až do noci ze čtvrtka na pátek.

Závěje budou hrozit v Ústeckém a Libereckém kraji. Sněhové jazyky se mohou objevit v polohách nad 500 metrů na Vysočině a na většině Čech krom metropole, středních Čech a Polabí.

Již ve středu večer se pak v nižších polohách na Moravě a ve Slezsku Moravy začne tvořit náledí. „Ve čtvrtek večer a v noci na pátek se očekává tvorba náledí v nižších polohách Čech a Českomoravské vrchoviny,” upozorňuje výstraha.

Výstraha před náledím platí pro celé území republiky v polohách do 400 metrů nad mořem.

Reklama

Výběr článků

Načítám