Hlavní obsah

Česko objala pravá zima, silničáři bojují se sněhem a ledem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Třetí den nového roku přinesl do Česka nefalšovanou zimu. Sněží a mrzne i v nižších polohách. V Praze a ve středních Čechách je několikacentimetrová vrstva sněhu a teplota spadla ke třem stupňům pod nulou. I přes stálé padání sněhu silničáři hlásí, že většina cest je sjízná, i když se zvýšenou opatrností.

Článek

Na mnohých cestách je rozbředlý sníh se solí, na některých místech se tvoří sněhové jazyky. V Praze stále mírně sněží, silničáři všechny komunikace projíždějí se svojí technikou.

Ve středních Čechách silnicích druhé a třetí třídy na Berounsku a Příbramsku může komplikovat jízdu vrstva uježděného sněhu krytá posypem. Obezřetní by měli být motoristé také na dálnici D8, kde leží na vozovce zbytky rozbředlého sněhu, informují dispečinky krajské správy a údržby silnic.

Sněhové přeháňky jsou po ránu hlášeny na Benešovsku, Kladensku, Kolínsku, Kutnohorsku, Nymbursku, Příbramsku a v okolí Prahy. Teploty v regionu se pohybují od minus osmi do minus dvou stupňů Celsia, na většině území vane slabý vítr.

Ostravsko a Olomoucko je pod sněhem

Zasněžená je také Morava. Novou sněhovou nadílku hlásí prakticky všechny okresy Moravskoslezského kraje, kvůli sněžení je v některých oblastech snížená viditelnost. Dálnice D1 je sjízdná se zvýšenou opatrností. Zbytky rozbředlého sněhu pokrývají i rychlostní komunikaci R56 mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem.

Na mnohých silnicích v Olomouckém kraji v neděli ráno leží rozbředlý sníh či ujetá sněhová vrstva. Na Šumpersku se navíc tvoří v některých úsecích sněhové jazyky. Silničáři proto doporučují motoristům jízdu se zvýšenou opatrností. V regionu také místy sněží. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Na ujetou sněhovou vrstvu krytou posypem motoristé narazí na silnicích druhých a třetích tříd na Šumpersku a Jesenicku. Rozbředající sníh leží na vozovkách první třídy na severu kraje a dále na vedlejších silnicích v níže položených oblastech regionu. V některých částech Olomouckého kraje může dnes zkomplikovat motoristům jízdu sněžení.

Na Šumavě jsou zledovatělé cesty

Na vedlejších silničních tazích v jihočeské části Šumavy leží zledovatělá vrstva ujetého sněhu krytá posypem, řidiči vracející se z dovolené musejí počítat s pomalejší jízdou. Odpoledne má mrznout a sněžit. Všechny silnice jsou podle dispečinku zimní služby cestářů po ránu s opatrností sjízdné.

Nutné je počítat s rozdílným povrchem vozovek: na Českobudějovicku jsou silnice první třídy vymrzlé a suché, na Strakonicku na nich místy leží rozbředlý sníh, jinde jsou mokré. Na silnicích druhé a třetí třídy pak leží ujetá vrstva sněhu - na Českokrumlovsku až pěticentimetrová. Na Jindřichohradecku snižují viditelnost sněhové přeháňky.

Na Pardubicku sněhové jazyky, na Královéhradecku rozbředlý sníh

V Pardubickém kraji napadlo několik centimetrů sněhu, nejvíce na Hlinecku a Žamberecku. Ve vyšších polohách Lanškrounska hrozí sněhové jazyky, na mnoha silnicích leží rozbředlý sníh. Řidiči by při jízdě měli být velmi opatrní.

V sousedním hradeckém kraji leží zbytky rozbředlého sněhu na Trutnovsku a Rychnovsku. Na Jičínsku silnice nižších tříd pokrývá ujetá vrstva sněhu. Sněhové přeháňky byly ráno na Náchodsku a Rychnovsku. Dálnice z Prahy do Hradce Králové je mokrá a sjízdná bez omezení. Teploty ráno klesly až k minus 12 stupňům Celsia.

Přes den by mělo být na východě Čech oblačno až zataženo, přechodně místy až polojasno. Ojediněle se může objevit sněžení. Nejvyšší denní teploty meteorologové předpovídají několik stupňů pod bodem mrazu.

D1 na Vysočině je mokrá, ale sjízdná

Na silnicích Vysočiny leží nová vrstva sněhu, zejména na Žďársku musejí dnes řidiči počítat s tvorbou jazyků. Také na Havlíčkobrodsku a Třebíčsku hlásí dispečink zimní služby cestářů silný nárazový vítr. Hlavní tahy jsou většinou mokré se zbytky rozbředlého sněhu, na ostatních leží ujetá vrstva sněhu. Všechny silnice jsou s opatrností sjízdné. Na jižním Třebíčsku jsou holé.

Dálnice D1 je na Vysočině podle dopravních informací ŘSD po chemickém ošetření mokrá, po ránu sjízdná bez omezení. Místy se vyskytují sněhové přeháňky.

Meteorologické stanice hlásí mráz od minus čtyř stupňů v Dukovanech na Třebíčsku po téměř minus osm stupňů ve Žďárských vrších. Aktuálně sněží na Jihlavsku a Pelhřimovsku, jinde je zataženo. Odpoledne bude polojasno s teplotami kolem minus čtyř stupňů.

Na Zlínsku sněží

Ve Zlínském kraji místy sněží, na mnohých silnicích leží rozbředlý sníh či ujetá sněhová vrstva krytá posypem.

Řidiči by si měli dávat pozor zejména na Vsetínsku. Na silnicích ošetřovaných chemicky tam leží od středních poloh až čtyřcentimetrová vrstva sněhu. Vozovky udržované inertně pokrývá v horských oblastech dva až šest centimetrů vysoká vrstva sněhu, místy jsou v ní vyjeté koleje.

Pokračující sněžení hlásí Ústecký kraj, některé silnice tam mohou kvůli nízkým teplotám namrzat. Silničáři upozorňují na nebezpečí smyku na dálnici D8. Naopak v Libereckém kraji se po sobotním sněžení situace uklidnila. Hlavní tahy jsou většinou holé a mokré, místy ale mohou ležet zbytky rozbředlého sněhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám