Hlavní obsah

Česko nechce zpět Iráčany z Německa kvůli formalitám. Musíte je vzít, tvrdí Berlín

• Aktualizováno

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v pátek oznámil, že Česká republika zatím nepřevezme zpět 25 iráckých křesťanů, kteří do Německa odjeli minulý víkend. Důvodem mají být formální chyby v německé žádosti o zpětné převzetí. Spolkové ministerstvo vnitra v reakci na to vzkázalo, že ČR má podle evropského práva povinnost převzít uprchlíky zpět.

Foto: Jan Handrejch, Právo

První Iráčané dorazili do ČR v lednu.

Článek

Jedná se o lidi, kteří byli v ČR v rámci programu na přesídlení pronásledovaných iráckých křesťanů organizovaném fondem Generace 21.

„Dvacet pět iráckých křesťanů od SRN zatím zpět nepřevezmeme. Žádost Německa má zásadní formální nedostatky a není v souladu s evropskou legislativou,” uvedl na Twitteru Chovanec.

„Naše stanovisko je takové, že podle evropského práva má Česko povinnost převzít běžence zpět. Pokud v žádosti byly nějaké nedostatky, předpokládáme, že byly formálního charakteru,” uvedl mluvčí německého ministerstva vnitra Harald Neymanns.

„Tyto nedostatky spočívaly především v použití nevhodného legislativního nástroje tzv. Dublinského nařízení. Oproti původním informacím od německé strany tyto osoby na území SRN nepožádaly o udělení mezinárodní ochrany, jak je ostatně uvedeno i v samotných žádostech, a Česká republika tak nemůže v souladu s evropskou legislativou tyto osoby v rámci dublinského řízení přijmout,” upřesnilo české ministerstvo.

Němci o zpětvzetí uprchlíků, kteří v zemi požádali o azyl, požádali oficiálně ve čtvrtek. [celá zpráva]

Skupina 25 křesťanských uprchlíků z Iráku v Česku odmítla azyl a v sobotu odjela v najatém autobusu z Okrouhlíku na Jihlavsku, kde byli ubytovaní, do Německa. Tamní policie je ale po pár kilometrech zadržela pro nelegální překročení hranic a požádala českou stranu, aby si je znovu převzala. Pak aleNěmeckopostup přehodnotilo.

Projekt přesídlení ve čtvrtek vláda zastavila. [celá zpráva]

Ve stejný den z ČR odcestovalo  osm Iráčanů, kteří se rozhodli vrátit zpět do vlasti. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec při rozhovoru pro deník Právo.

Chovanec se již dříve nechal slyšet, že ti z uprchlíků, kteří zneužili dobrou vůli České republiky, by měli být vráceni zpět do Iráku. V případě vrácení skupiny z Německa mohou tito lidé v ČR požádat o azyl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám