Hlavní obsah

Česko letos nedočerpá desítky miliard, uvedla Šlechtová

– Praha
Novinky, Václav Lang

Česká republika v letošním roce nedočerpá více peněz z evropských fondů než loni, kdy se nedočerpalo devět miliard. Na tiskové konferenci ke 100 dnům ve funkci to oznámila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Přesná čísla předloží na přelomu ledna a února, odhaduje ale, že se bude jednat o desítky miliard.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Článek

„Očekávám, že za rok 2015 ta částka bude mnohem vyšší,“ uvedla Šlechtová v porovnání s nedočerpanými penězi za loňský rok.

Na rok 2014 se napřed predikovalo nedočerpání ve výši 33 miliard, později 24 miliard. Nakonec se nedočerpalo devět miliard.

Šlechtová ještě čeká na výsledky analýz a na přelomu ledna a února předloží přesná čísla vládě. Odhaduje však, že se bude jednat o desítky miliard.

Zkritizovala Jourovou

Za snížení nedočerpaných prostředků v loňském roce může prý mimo jiné nastavení nového systému na ministerstvu, kdy loni na podzim vystřídala v jeho čele Věru Jourovou. „Ministerstvo potřebovalo řídit a já osobně se domnívám, že řízeno nebylo,“ prohlásila. „Chci tady systém a ten jsem tady nastavila,“ dodala.

Minulé vedení zkritizovala také za to, že během něj vzniklo několik projektů, které považuje za zbytné a musela je zastavit.

Šlechtová rovněž potvrdila informace, že se Evropské komisi nelíbí některé části služebního zákona, který je jednou z podmínek pro vyplácení evropských peněz. Komisi se prý nelíbí zejména to, jak je v zákoně ošetřeno odměňování úředníků. Šlechtová nevyloučila, že bude zapotřebí zákon novelizovat.

Ministryně se vyjádřila také k tématu pražských stavebních předpisů. Podle ní jsou nezákonné a nevymahatelné, neboť prý byly uvedeny v účinnost, aniž by byl dodržen zákon. „Nové pražské stavební předpisy jsou v podstatě uvedeny v nesouladu se zákonem, jsou nezákonné,“ uvedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám