Hlavní obsah

Česko dostane navíc 53 miliard na přechod k čisté energetice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko získá dodatečně 2,2 miliardy eur (v přepočtu přes 53 miliard korun) na transformaci průmyslu a přechod k čisté energetice. Po jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS) to oznámila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Evropská komise totiž schválila revidovaný český plán obnovy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová

Článek

Celý Národní plán obnovy čítá 9,2 miliardy eur (přes 224 miliard korun), které mají být použity na investice do obnovitelných zdrojů, modernizaci přenosové soustavy i rozvoj bezemisní dopravy.

Předsedkyně EK zavítala do Prahy na summit věnovaný Green Dealu. Právě přechod na bezemisní zdroje byl jedním z témat jednání s Fialou.

Ten zdůraznil důležitost jádra pro českou ekonomiku a vyslovil naději, že bude i nadále považováno za čistý zdroj energie.

Von der Leyenová dodala, že energetický mix zůstane na volbě jednotlivých členských států dle jejich preferencí a možností.

EU usiluje o razantní snížení produkovaných emisí a podle von der Leyenové jde nejen o výzvu, ale rovněž o příležitost k inovacím.

Ekologové protestovali v Praze před summitem o Green Dealu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám