Hlavní obsah

Ekologové protestovali v Praze před summitem o Green Dealu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekologičtí aktivisté z hnutí Greenpeace spolu s platformou Re-set zorganizovali happening, kterým chtěli před začátkem konference o Zelené dohodě pro Evropu (Green Deal Summit) upozornit na podle nich problematické chování energetické společnosti ČEZ. Ekologům se nezamlouvá ani spolupráce Komerční banky s Danielem Křetínským, který ovládá Energetický a průmyslový holding (EPH).

Protest za lepší klimaVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Green Deal Summitu se v Praze zúčastní i šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, kterou čeká i jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS).

Aktivisté s maskami politiků se vybavili transparentem: „Greenwashing summit: Pro korporace, ne pro lidi“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Happening Greenpeace a platformy Re-set

Chtěli tak upozornit na to, že ČEZ navzdory svým tvrzením o ekologické odpovědnosti usiluje například o možnost prodloužení těžby uhlí v dole Bílina. Křetínského EPH je pak podle nich i díky podpoře Komerční banky největším dovozcem ruského plynu do Evropy.

Politikům v čele s premiérem Fialou a ministrem životního prostředí Petrem Hladíkem (KDU-ČSL) ekologové vyčítají absenci konkrétních kroků ke splnění klimatických závazků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová při příjezdu na konferenci.

„Pro splnění klimatických závazků ČR je zásadní maximální navýšení cílů pro OZE a energetické úspory,“ uvedla k tomu vedoucí klimatické kampaně české pobočky Greenpeace Miriam Macurová.

„Je nepřijatelné, aby se ČR na úkor těchto řešení fixovala na jádro, které nám do roku 2030 klimatickou krizi řešit nepomůže a které za každou cenu podporuje premiér Petr Fiala i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela,“ dodala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Happening Greenpeace a platformy Re-set

Aktivisté přerušili valnou hromadu ČEZ

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám