Hlavní obsah

Česko chce věnovat 87 milionů na řešení migrace

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Sedmaosmdesát milionů korun. To je suma, kterou chce ministerstvo vnitra v příštích týdnech poslat zahraničním partnerům na pomoc při řešení migrační krize a v rámci zdravotně humanitárního programu Medevac.

Foto: Yorgos Karahalis, ČTK/AP

Nově příchozí skupinky migrantů se v závěru minulého týdne objevily v centru Atén a hledají příležitost, jak se dostat dál do Evropy.

Článek

Podmínkou k vyplacení finanční pomoci organizacím a vládám v regionech Balkánu, Blízkého východu a Afriky je souhlas vlády, která by se návrhy vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) měla zabývat v brzké době.

Ministři sice už koncem února kývli na Hamáčkův návrh uvolnit pro letošní rok celkem 189 milionů korun na humanitární programy Pomoc na místě a Medevac, ale koronavirová krize vyplácení peněz zastavila.

Itálie zabavila dvě lodě zachraňující migranty

Evropa

„Cílem programu Pomoc na místě je boj proti nelegální migraci, posilování azylových systémů, lepší technické vybavení hranic, ochrana žen a dětí a přímá pomoc uprchlíkům,“ tvrdí Hamáček s tím, že Česko solidárně pomáhá zemím, které mají s migrací největší problémy.

Utečenci na cestě

Migrace sice v době pandemie zčásti polevila, po zmírnění ale znovu začíná nabírat na síle. I proto by mělo směřovat např. 27 milionů korun do Řecka, které na hranici s Tureckem čelí zvýšenému tlaku. Finanční dar pro řecké ministerstvo ochrany občanů má být použit na ochranu vnějších hranic EU.

Podle zprávy pro českou vládu má jít o posílení personálních kapacit řecké pohraniční stráže a pořízení techniky – vozidel, zejména škodovek, lodí, člunů, termokamer, dalekohledů a telekomunikačních zařízení.

Brusel znovu chystá povinné kvóty běženců. Česko proti

Domácí

Dalších 20 milionů má dostat Úřad vysokého komisaře pro uprchlíky (UNHCR) na pomoc Srbsku, které patří mezi tranzitní země, přičemž peníze by měly pomoci k integraci uprchlíků.

Poloviční suma má jít do Libanonu na podporu syrských migrantů. Právě tato blízkovýchodní země má na svém území v přepočtu na počet obyvatel nejvíc uprchlíků na světě.

Místo lékařů zatím peníze

Zhruba 1,5 milionu z nich jsou Syřané. Libanon podle vnitra čelí politické, ekonomické i koronavirové krizi, které mají zničující dopady na lidi. V rámci programu Medevac zamíří miliony korun do Mali, na Ukrajinu a do Libanonu. Cílem programu je už 28 let poskytovat zdarma kvalitní lékařskou péči lidem v místech, kde je o lékaře nouze.

Letos nejspíš nevyrazí čeští specialisté do postižených oblastí, proto se pomoc omezí na finance. V případě Mali je určeno pět miliónů korun pomoci Mezinárodnímu výboru Červeného kříže na podporu ortopedických a rehabilitačních služeb v zemi.

Stejnou sumu hodlá vnitro zaslat Ukrajině prostřednictvím organizace Adra na podporu zdravotní péče a prevence šíření covidu-19 ve zdravotnických zařízeních. V Libanonu mají peníze z Česka přispět k podpoře programu rekonstrukční chirurgie. Ačkoli humanitární pomoc je plně v kompetenci vlády, podporu má i u opozice.

Jak korona slábne, tak migrantů přibývá

Koronavirus

„Pomoc na místě je nejefektivnější a také nejlevnější,“ řekl Právu předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík (KDU-ČSL) s tím, že nejde o altruismus, ale o investici.

„Pokud se problém přenese k nám, tak to samozřejmě hrozí neřízenou migrací,“ poznamenal. Benešík ocenil, že ani v době, kdy Česko i celý svět bojuj í s čínským virem, vláda a vnitro na tuto formu pomoci nerezignovaly. „Myslím, že tím jasně deklarujeme svou solidaritu, která je efektivní, a na rozdíl od povinných přerozdělovacích kvót funguje,“ prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám