Hlavní obsah

Česko by se co nejrychleji mělo odstřihnout od ruského plynu, míní experti

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropské státy by měly v létě společnými silami nakoupit co nejvíce plynu z dalších zdrojů a naplnit zásobníky. V nedělní Partii na CNN Prima News to řekli poradkyně premiéra a ekonomka Helena Horská a bývalý premiér Vladimír Špidla. Česko by se podle nich mělo co nejrychleji odstřihnout od ruského plynu.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Deklarace o tom, že se máme co nejrychleji odpojovat od ruského plynu, je nepochybně správná. V radikálním provedení by ale ohrozila možnost krizi zvládnout. Navíc to není jen na nás. Musíme si uvědomit, že Rusko plyn využívá a také má možnost otočit kohoutkem a vypnout ho,“ uvedl Špidla.

Podle Horské přijde největší náraz až s novou topnou sezonou. Nejblíže tedy podzim a zima letošního roku. „Evropa by měla začít chystat plán, jak se na to připravit,“ řekla.

Dostatek zásob plynu a dalších surovin by podle diskutujících pomohly na konci roku snížit finanční zátěž části obyvatel, které nejvíce ohrožují rostoucí ceny energií, ale i inflace.

Pokud by se na společném nákupu plynu evropské státy neshodly, měla by to podle Horské udělal Česká republika sama. Kromě cen plynu rostou v poslední době i ceny benzínu a nafty. Kabinet Petra Fialy (ODS) schválil snížení spotřební daně navzdory nesouhlasu poradního sboru.

Náš plyn je pro vás nejlepší, domlouvá Putin Evropě

Válka na Ukrajině

„Podle mého názoru ODS podepsala opět smlouvu s ďáblem, stejně jako když se podepsala pod zrušení superhrubé mzdy,“ nesouhlasí s krokem ekonomka Horská.

Špidla by byl pro využití dalších nástrojů, které vláda má k dispozici, a to tzv. věcného usměrňování cen ropných produktů.

Reforma daňového systému 

Diskutující se v rámci debaty o inflaci a rostoucích cenách energií taktéž shodli na tom, že současný český daňový systém je zastaralý a je třeba jej reformovat. „Současný daňový systém je totálně zastaralý a vyžaduje přestavbu. Měla by se zvýšit daň z příjmu u fyzických i právnických osob,“ míní Špidla s tím, že v budoucnu bude potřeba vynakládat větší částky na cílenou podporu i důchody.

Vláda chce snížit spotřební daň na naftu a benzín

Ekonomika

Současně je podle něj potřeba podporovat občany plošně, nikoliv adresně, jako to činí současná vláda v rámci energetické krize. „Plošná opatření se stanou nevyhnutelnými,“ míní Špidla.

„Jsem otevřená diskusi zmodernizovat náš daňový systém, opírá se především o odvody z práce, což je dle mého názoru ekonomicky neudržitelné. Zároveň se musíme bavit o nových daních,“ dodala členka premiérova poradního týmu Horská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám