Hlavní obsah

Česko by mělo zlepšit prevenci korupce poslanců a soudců, vyzývá Rada Evropy

Právo, Kateřina Farná, Brusel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Rada Evropy prostřednictvím svého orgánu Skupiny států proti korupci vyzývá české úřady, aby přijaly zásadnější reformy s cílem posílit předcházení korupce mezi zákonodárci, soudci a státními zástupci. Vyplývá to z padesátistránkové hodnotící zprávy skupiny GRECO (Group of States against corruption), kterou zveřejnila Rada Evropy.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Sídlo Rady Evropy ve Štrasburku

Článek

„GRECO výslovně vyzývá české úřady, aby zlepšily transparentnost legislativního procesu. Při absenci jakékoli regulace lobbingu doporučuje zavést pro členy parlamentu pravidla jak komunikovat s třetími stranami, které se snaží ovlivňovat legislativní proces. Zároveň by měly být tyto interakce transparentnější,“ stojí ve zprávě. Ta také doporučuje vysoce postaveným veřejným osobám zvláštní školení, poradenství a obecně zvyšování povědomí o práci vlivových skupin. Zároveň nabádá k přijetí kodexu chování ze strany parlamentu, soudců a státního zastupitelství.

Na druhou stranu dokument vítá současný reformní proces české vlády vedené premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), zaměřený na posílení nezávislosti státních zastupitelství na politickém vlivu a zvýšení odpovědnosti jednotlivých státních zástupců.

Zákon o střetu zájmů jde správným směrem

Zpráva zdůrazňuje lepší uplatňování majetkových přiznání poslanců a chválí „jako správný krok“ novelu zákona o střetu zájmů – tzv. Lex Babiš nedávno schválila Sněmovna.

GRECO zároveň vyzývá k účinnému dohledu a vynucování pravidel v této praxi. V závěru svého obsáhlého textu uvádí potřebu pozměnit systém náboru a kariérního růstu soudců, zejména s cílem zajistit, aby tato rozhodnutí byla na základě předem stanovených objektivních kritérií, zejména dosavadních zásluh. GRECO rovněž doporučuje, aby výběrová řízení pro jmenování nejvyššího státního zástupce a dalších vedoucích státních zástupců byla transparentnější s tím, že jejich odvolání by bylo možné pouze v rámci disciplinárního řízení.

GRECO – takzvaná Skupina států proti korupci – byla založena v roce 1999 Radou Evropy za účelem monitorování souladu států s protikorupčními standardy. Česká republika se stala členem roku 2002. GRECO pomáhá odhalovat nedostatky v národních antikorupčních politikách, poskytuje podporu pro dosažení potřebné legislativy a také nabízí platformu, na níž lze sdílet praktické zkušenosti s prevencí a detekcí korupce.

V současné době má skupina 49 členů (48 evropských států a Spojené státy americké). Česká republika by měla na 14 současných doporučení reagovat do ledna 2018.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám