Hlavní obsah

Česko by mělo pomoct. Klidně přijmeme až 15 tisíc uprchlíků, prohlásil Dienstbier

Novinky, jas
Aktualizováno

Česká republika by podle ministra pro legislativu a lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) byla schopna přijmout sedm až 15 000 migrantů. Ministr uvedl, že by země měla být solidární a měla by migrantům nabídnout pomoc bez ohledu na kvóty, které česká vláda odmítá.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr Jiří Dienstbier (ČSSD)

Článek

„Solidarita na celoevropské úrovni bude nezbytná,“ uvedl ve středu ministr. „Myslím, že bychom zvládli i násobná množství uprchlíků,“ uvedl Dienstbier s připomínkou na povinné kvóty navrhované Evropskou komisí.

Ministr s poukazem na slova průmyslníků, kteří by uvítali 5000 kvalifikovaných pracovníků, uvedl, že v součtu s rodinnými příslušníky by se mohlo jednat o sedm až 15 000 lidí.

Nezůstanou jen pár měsíců

„Už jenom v tuto chvíli bychom byli s pomocí průmyslových podniků schopni přijmout a integrovat možná sedm až 15 000 lidí a nebyla by to vůbec nezvladatelná záležitost,“ řekl ministr. Rovněž připomněl, že podobná čísla uprchlíků ČR již v minulosti dokázala pojmout.

„Je potřeba nabídnout nejenom restrikce, ale i příjemnou tvář,“ dodal. Je podle něj třeba předpokládat, že by se nejednalo o pobyt na pár měsíců, ale že to je přinejmenším na dlouhá léta.

Evropská komise navrhla členským zemím přerozdělení 160 000 uprchlíků, přičemž ČR by měla přijmout zhruba tři tisíce osob. Povinné kvóty vláda odmítá.

Podle Dienstbiera je bezesporu potřeba pomoci zemím, odkud migranti prchají, i zemím v okolí. Jak ministr připomněl, konflikty mohou trvat ještě řadu let, a nelze proto čekat, že by proud uprchlíků najednou ustal.

Reklama

Výběr článků

Načítám