Hlavní obsah

Česko bude v EU požadovat zapojení dalších zemí do ochrany vnější hranice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontroly na hranicích se Slovenskem budou pokračovat. Obě země chtějí ale v příštích dnech dělat kroky pro zprůchodnění hranice pro své občany. Česko bude také v rámci svého předsednictví v Radě Evropské unie požadovat větší zapojení dalších zemí do ochrany vnější hranice. Po jednání se svým slovenským protějškem Eduardem Hegerem to řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Foto: ČTK

Petr Fiala

Článek

„Česká republika bude v rámci předsednictví v Radě EU požadovat s podporou Slovenska větší zapojení dalších zemí do ochrany vnější hranice,“ uvedl Fiala.

Pro zmírnění migrace je podle něj klíčová ochrana maďarsko-srbské hranice. „Česko je na jaře připraveno zdvojnásobit počet policistů působících na hranici ze 40 na 80,“ řekl Fiala.

Po jednání se slovenským premiérem současně zmínil, že je důležité zprůchodnit hranici pro občany obou zemí. „Budeme pro to dělat další kroky v příštích dnech,“ nastínil.

Slováci mluví o zbytečných hraničních kontrolách

Evropa

„Kontroly jsou opatření, které naše vláda nepřijala ráda, a hledáme cesty, jak nejdříve obnovit volný pohyb mezi Českou republikou a Slovenskem,“ zdůraznil.

„Máme společný cíl, a to je zabránit ilegální migraci,“ řekl k tomu slovenský premiér Heger.

Kontroly na společných hranicích zavedené na konci září Českou republikou kvůli převážně syrským migrantům proudícím přes Slovensko a ČR do Německa podle čtvrtečního vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) zůstanou i po 12. prosinci, dokdy mají zatím fungovat.

O jejich dalším prodloužení ale budou jednat experti obou zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám