Hlavní obsah

Českem se prohnala masivní bouřka ze Švýcarska, vichr lámal stromy a ničil střechy

Právo, Novinky, val, ch
Aktualizováno

Českou republikou se prohnala v neděli vpodvečer bouřka, která měla původ ve Švýcarsku a byla velmi rozsáhlá. Naplnilo se varování meteorologů před krupobitím a silným deštěm. Silný vítr také způsobil pády stromů na komunikace a střechy. Hasiči vyjížděli ke stovkám zásahů, hlavně k popadaným stromům, které zablokovaly silnice i železnice.

Foto: Jindřich Kopýtko

Bouřková mračna na Benešovsku z letadla

Článek

Nárazy větru srazily k zemi stovky stromů a větví, které zablokovaly řadu silnic a více než dvacítku tratí.

Silné bouřky s nárazovým větrem prošly od západu na východ Čech a dál na Vysočinu, zasáhly také část Moravy. Na Domažlicku také zřejmě kvůli bouřce havarovalo malé letadlo, posádka ale nebyla vážně zraněna. V Brně byli při pádu stromu zraněni čtyři diváci prvoligového fotbalového zápasu. Na Vysočině u Nové Vsi na Havlíčkobrodsku byl evakuován dětský tábor.

Na tratích stále omezen provoz

Kvůli poruše elektrického vedení na trati platí delší omezení dopravy mezi Prahou a Českými Budějovicemi v úseku Tábor–Benešov u Prahy ve středních a jižních Čechách, kde vlaky nepojedou nejméně do 08:30. Zhruba do 08:00 se bude jezdit jen po jedné koleji na trati z Prahy na Plzeň a Cheb v úseku Rokycany–Chrást u Plzně v Plzeňském kraji.

Již od nedělní ranní bouřky je přerušen provoz na trati mezi Prahou a Berounem v úsecích Řevnice–Karlštejn a Dobřichovice–Řevnice ve středních Čechách. I tamní problémy způsobily pády stromů a přerušení trakčního vedení. S omezením se počítá až do půlnoci.

BEZ KOMENTÁŘE: Bouřka v PrazeVideo: Ondřej Kořínek, Novinky

Bouřka odpoledne zasáhla Plzeňský kraj, provázely ji blesky a silný déšť. Vítr způsobil pády stromů, místy vypadávala i elektřina. Na Plzeňsku napadlo 20 milimetrů vody.

Bouřka postupovala také přes Jihočeský kraj. „Zhruba od patnácti do osmnácti hodin jsme měli nahlášeno kolem 200 událostí od popadaných stromů, stržených drátů vysokého napětí až po vozidla mimo komunikaci. U Domažlic se rovněž zastavila železniční doprava. Právě na Domažlicku a v okolí Přimdy byla situace nejsložitější,“ shrnul pro Právo krátce po šesté večer průběh silné bouřky doprovázené větrem velící důstojník směny hasičů Pavel Musil.

Foto: Jindřich Kopýtko

Bouřková mračna na Benešovsku

Přívaly deště doslova zastavily auta na silnicích v Milevsku a jeho okolí. „ Máme hlášené desítky popadaných stromů na Písecku, Strakonicku a Blatensku, ale i Českobudějovicku a Jindřichohradecku,“ konstatovala stručně mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Vendula Matějů.

Foto: chmu.cz

Snímek z radaru ČHMÚ

Problémy na ruzyňském letišti

Na Strakonicku bouře strhávala na silnice větve a stromy. Podle dopravních serverů jeden z nich spadl v Záboří na motocyklistu a zranil ho. Mluvčí krajské policie Lenka Holická však uvedla, že motocyklista nestačil zabrzdit před stromem již spadlým na silnici.

Hasiči ve Středočeském kraji zaznamenali kvůli bouřce přes 100 výjezdů. Většinou se týkaly popadaných stromů.

Vítr zkomplikoval rovněž provoz na železnici. Kvůli pádu stromů na kolejiště a případně i poškození elektrického vedení byla doprava přerušena na trati mezi Prahou a Plzní v úseku Rokycany–Chrást u Plzně. Problémy byly i v úsecích Protivín–Písek na trati mezi Zdicemi a Protivínem a Protivín–Číčenice mezi Plzní a Českými Budějovicemi.

Foto: Robin Duspara - lovcibourek.cz

Přechod bouřkového systému přes střední Čechy

Nepřijímalo také pražské Letiště Václava Havla. Letadla byla odkláněna na letiště v Berlíně, Vídni, Brně a Pardubicích.

V Praze v důsledku bouřky vyjížděli hasiči k více než 110 zásahům, nejčastěji to byly spadlé stromy. Zajišťovali také uvolněné plechy na střechách, na Václavském náměstí vyprošťovali slunečníky od restaurací, které vítr odnesl do elektrického vedení.

„Vysočinu opět trápí bouřka a silný vítr. Hasiči od 18:45 hod zasahovali již na 143 místech a počet událostí neustále narůstá. Nejčastěji hasiči odstraňovali stromy, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu,” informovala kolem 18. hodiny mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Lidé by měli dávat pozor na padající větve

Bouřka se posunovala severovýchodním směrem.

„Rozsáhlá bouřka postupuje z Bavorska nad naše území a přinese přívalové srážky, silný vítr a nelze vyloučit krupobití,“ informoval v době příchodu bouřky mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák.

„Tato bouřka existuje už od rána, kdy byla nad Švýcarskem, a má neobvykle dlouhou životnost,“ dodal.

Meteorologové doporučovali lidem, aby zajistili okna, dveře a volně položené předměty. Na pozoru také měli být před možnými pády větví či stromů.

„V oblastech zasažených silnými přívalovými srážkami lze očekávat intenzivní odtok vody ze svahů, rychlé intenzivní rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt, zatopení ulic, domů, zatopení a podemletí komunikací,“ dodal ČHMÚ.

Už v noci ze soboty na neděli zasáhly Českou republiku silné bouřky. První víkendový den byl přitom jedním z nejteplejších v letošním roce. Na jihu Moravy naměřili dokonce 38,7 stupně Celsia. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám