Hlavní obsah

České pistole, jakou dostal i Zelenskyj, zdobí mistr rytec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká zbrojovka se nedávno opět „blýskla“, když Prezident Petr Pavel daroval svému ukrajinskému protějšku Volodymyru Zelenskému ručně rytou pistoli ze série Řád bílého lva. Zbraně takto pre­ciz­ně zdobí rytec René Ondra, rodák z Dolního Němčí u Uherského Brodu. Rytectví se věnuje už čtyřicet let. Zakázky má i od vyhlášených puškařů z Ang­lie nebo od šejků.

Foto: Šinagl Group/Pavel CZ Colt, ČTK

Ručně rytá pistole CZ 75 z edice Řád bílého lva. Zbraň vyrobil závod Česká zbrojovka v Uherském Brodě na Uherskohradišťsku

Článek

„Nejsložitější zakázky jsou doposud nerealizované projekty, které léta nosím v hlavě. Třeba o CZ 75 Republika jsem přemýšlel roky,“ říká Ondra. Zmíněná zbraň se loni v aukci vydražila za 980 tisíc korun.

Ondra se vyučil rytectví v národním podniku Tiba ve Dvoře Králové nad Labem. Do České zbrojovky, v níž pracovali už jeho prarodiče a rodiče, nastoupil nejprve jako učeň v roce 1986.

Zpočátku zde ryl upomínkové předměty a razidla. Na popud kolegů výtvarníků a grafiků se však začal věnovat zdobení zbraní pro tehdejší exportní oddělení. Zkušenosti získával od tehdy nejlepších ryteckých mistrů v republice. Poté založil vlastní studio v areálu uherskobrodské zbrojovky a soustředil zde tým špičkových uměleckých řemeslníků.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rytec zbraní René Ondra

Munice z České republiky pomohla zastavit Rusy u Hostomelu, řekla Černochová

Zbytečná válka

„Nikdy by mě nenapadlo, že když jsme si před lety na výstavě v Las Vegas vyměnili s italským rytcem společnosti Colt firemní hrnky s logem, že jednou bude mít Česká zbrojovka i Colt v rámci jedné skupiny českého majitele a já budu rýt ikonické Colty 1911,“ poznamenává rytec. Nejdražší ručně ryté zbraně podle něho míří do Spojených arabských emirátů. Tyto kusy bývají zpravidla opulentně zdobeny zlatem. „Emocionálně nejcennější jsou pro mě ty kusy, které mám desetiletí rozpracované a zakonzervované v trezoru,“ shrnuje Ondra.

Český vkus je podle něj dost decentní. „Střídmost nade vše, ideálně stříbrné povrchy i materiál.“ Američané naopak mají rádi barevné provedení a rytiny ve stylu English scroll, nemají až tak cit pro minimalistický detail. Důležitý je pro ně celkově nerušený vzhled – v podstatě pravý opak představy zákazníka z Blízkého východu.

„Tam musí být vše zlaté nebo se tak minimálně tvářit, což leckdy řeším pozlacením ryzím 24karátovým zlatem. A samozřejmě nesmí chybět portrét krále nebo emíra,“ vysvětluje Ondra.

V poslední době se podle něho přesouvá poptávka ze segmentu luxusních kulovnic do segmentu krátkých zbraní.

Za výroky o občanské válce či střílení dětí armádou dostala Peterková dvouletou podmínku

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám