Hlavní obsah

České nemocnice mají nejvíc covidových pacientů z podobně velkých zemí v EU

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České nemocnice patří za současné vlny epidemie koronaviru k nejvytíženějším. Plyne to z dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) a tuzemského ministerstva zdravotnictví z počátku roku.

Foto: Novinky

Vytíženost nemocnic

Článek

Ke 3. lednu bylo v tuzemských nemocnicích 6276 pacientů, přes devět stovek jich bylo ve vážném stavu. S chorobou se tehdy v České republice potýkalo 84 662 osob

Srovnatelné počty hospitalizovaných mělo ve stejné době Maďarsko (5619). Na Slovensku bylo v souvislosti s covid-19 hospitalizováno 2771 osob, v Chorvatsku 2453 a v Belgii, která loni na podzim patřila k nejpostiženějším zemím, 2185 osob. Sousední Rakousko s bezmála devítimilionovou populací mělo hospitalizovaných 1864.

Neradostný stav v ČR dokumentovala i obsazenost jednotek intenzivní péče. Zatímco v Česku  leželo na těchto odděleních 930 pacientů v těžkém stavu na umělé plicní ventilaci, případně napojených na mimotělní oběh, v Belgii s 11,5 milionu obyvatel jich bylo 468, v Rakousku 363 a v desetimilionovém Švédsku 359.

Reklama

Výběr článků

Načítám