Hlavní obsah

České husy už nejsou. Svatého Martina musí zachránit dovoz

Na svatého Martina si řada Čechů dopřeje pečenou husu s mladým svatomartinským vínem. České farmy ale už husy většinou prodaly, a tak kdo si je nerezervoval dopředu, bude se muset spokojit s husou z obchodu. Obchodní řetězce hlásí, že všeho budou mít 11. listopadu dostatek, v chladicích a mrazicích regálech ale bude hlavně dovezená drůbež.

Foto: Lamart

Svatomartinská husa

Článek

Domácí produkce jatečných hus dosáhla letos okolo 182 tisíc kusů, což je asi o 12 tisíc více než loni. Chovem a výkrmem hus se zabývá zhruba 60 registrovaných chovatelů. „Letošní epidemie ptačí chřipky neměla na stavy hus v ČR zásadní vliv,“ sdělil Právu prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Všech 320 letos vykrmovaných hus z vlastního chovu má už prodáno například Marek Zelenka z farmy Zakšín na Kokořínsku. Právu řekl, že v předprodeji, tedy do konce září, stály stejně jako loni: 285 korun za kilogram. V říjnu pak cenu zvedl na 325 korun a proti loňsku tak v hlavní sezoně zdražil o 30 korun. „Poptávka byla letos skokově rekordní, a to u mě poprvé bez placené reklamy a propagace,“ popsal Zelenka.

Zdraží potraviny, léky, vlaky i oblečení

Ekonomika

Podle předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé se ceny chlazených hus pohybují okolo 200 korun za kilogram.

Dají se ale pořídit i výrazně levněji. Co se týká mrazených hus, například Penny Market je má v nabídce za 129,90 Kč. „V nabídce máme také chlazenou kachnu v ceně 74,90 Kč,“ řekl Právu mluvčí Penny Marketu Tomáš Kubík.

Řetězce husy a kachny dovážejí hlavně z Maďarska, Polska a Německa. „V období svatomartinských slavností posiluje dovoz, v běžných měsících tvoří deset procent z celkového dovozu drůbeže ve výši kolem osmi tisíc tun, zatímco v listopadu činí podíl vodní drůbeže na dovozu dvacet procent,“ upozornil Doležal. Stejně tak jako mnoho spotřebitelů má husu rezervovanou již několik měsíců dopředu, totéž platí pro řadu restaurací.

Svatý Martin v mimořádném ročníku přiveze přes dva miliony výborných vín

Muži

Z obchodních řetězců například Kaufland bude mít v prodeji chlazenou husu do pátku 12. listopadu, případně do vyprodání zásob. „V nabídce budou také chlazené husí díly: husí stehno nebo husí prsa s kostí a kůží,“ doplnila mluvčí Kauf­landu Ivana Dvořáková.

Ceny jako loni

Zákazníci se pak podle ní mohou těšit i na svatomartinský salám s para ořechy nebo paštiku se srnčím masem. Výběr svatomartinských vín bude podle ní rozmanitý hned od několika dodavatelů. „Ceny jsou srovnatelné s loňskem,“ dodala Dvořáková.

Na širokou nabídku pochoutek i vín bude lákat také Albert. „Zákazníci u nás najdou i vinnou klobásu vyráběnou ze svatomartinského bílého vína či svatomartinskou husu. Pro ty, kteří si rádi zkrátí přípravu nebo nemají čas péct husu po dlouhé hodiny, máme kachní stehna připravená metodou sous vide pro rychlou přípravu šťavnatého a křehkého masa během půl hodiny,“ sdělil Právu mluvčí prodejen Albert Jiří Mareček.

Anketa

Dáváte si na svatého Martina husu?
Ano, pravidelně
18,5 %
Jak kdy
20,1 %
Ne
61,4 %
Celkem hlasovalo 3933 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám