Hlavní obsah

České gripeny budou hlídat Slovensko i příští rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České vzdušné síly se stíhačkami Gripen budou hlídat slovenský vzdušný prostor i příští rok. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) po schůzce s novým slovenským ministrem obrany Robertem Kaliňákem (Směr-SD) uvedla, že nebude problém spolupráci prodloužit i do roku 2025 pro případ, že se dodávka amerických stíhaček F-16 pro slovenskou armádu o něco zpozdí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr obrany Slovenska Robert Kaliňák přijel na návštěvu Česka. V Praze ho přijala ministryně obrany Jana Černochová (ODS)

Článek

„Pana ministra jsem ujistila, že v případě, že Slovensko bude mít zájem, tak jsme ochotni tu spolupráci prodloužit i na další období,“ řekla po schůzce Černochová.

Slovenské nebe už rok hlídají české gripeny společně s polskými a maďarskými stíhačkami, protože dodávka F-16 nabrala více než roční zpoždění. Slovensko dříve používalo ruské stíhačky MiG-29, ale většinu už vyřadilo z výzbroje a poslední čtyři poslalo na pomoc Ukrajině.

Kaliňák nabídku Černochové ocenil. První F-16 by měly podle něj na Slovensku přistát už příští rok. „Pro případ, že se ale něco stane, tak oceňuji českou nabídku, abychom o několik měsíců prodloužili mandát, do doby než naše nové F-16 budou moci začít hlídat slovenský vzdušný prostor,“ řekl Kaliňák.

Podle Černochové se slovenským kolegou jednali mj. o tom, za jakých podmínek bude na Slovensku ve vojenském prostoru Lešť dál pokračovat mezinárodní bojová jednotka, která vznikla po napadení Ukrajiny Ruskem. Mezinárodnímu praporu už přes rok velí čeští vojáci, příští rok by měli velení předat Španělsku. Podle Kaliňáka o působení bojového uskupení má Slovensko stále zájem a hledá další prostory mimo vojenský prostor Lešť, protože by se jednotka měla zhruba ztrojnásobit – z praporu na brigádu.

Konflikt mezi Ruskem a NATO nelze vyloučit, prohlásil ruský náměstek

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám