Hlavní obsah

Česká televize zastavuje hlasování v Hyde Parku kvůli podivné anketě u Drábka

Právo, jp

Česká televize v pondělí oznámila, že dočasně pozastavuje hlasování diváků v diskusním pořadu Hyde Park, který se vysílá od pondělí do pátku večer na ČT24. Důvodem je, že se televizi nepodařilo zabezpečit hlasování tak, aby hackeři nemohli průběh a výsledky divácké ankety zmanipulovat.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Zvyšujeme také monitoring všech ostatních anket používaných na webech a ve vysílání ČT. Důvodem jsou některé nestandardní přístupy na webové stránky ČT v poslední době. Na základě systematického monitoringu a analýz webů ČT nelze vyloučit, že se jedná o organizovanou snahu zmanipulovat některé ankety," oznámila mluvčí ČT Michaela Fričová. Dodala, že veřejnoprávní televize je připravena podniknout i příslušné právní kroky.

Televize pozastavením hlasování reaguje na nedávnou akci programátora, který zpětně zfalšoval hlasy v archivu pořadu Hyde Park, aby upozornil na zmanipulované hlasování Hyde Parku s exministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem ze 4. října. [celá zpráva]

Generální ředitel Petr Dvořák poté na jednání Rady ČT oznámil, že televize bude s programátorem--hackerem spolupracovat, aby odhalila slabiny systému. [celá zpráva]

„Zabezpečení hlasování v Hyde Parku je na poměrně nízké úrovni. Podařilo se mi ho prolomit během asi půl hodiny. Pro mnoho lidí je snadné výsledek hlasování ovlivnit dle svého přání. To může být nebezpečné zejména s ohledem na plánované debaty kandidátů na prezidenta v tomto pořadu," vysvětloval před čtrnácti dny důvod svého činu zmíněný hacker.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám