Hlavní obsah

ČT spolupracuje s hackerem, který se naboural do Hyde Parku

Právo, jp
Praha

Česká televize se rozhodla spolupracovat s hackerem, matematikem a programátorem, který se před rokem naboural do pořadu ČT 24 Hyde Park a změnil výsledek hlasování obliby hosta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Generální ředitel ČT Petr Dvořák

Článek

„Spolu s oddělením Nových médií ČT teď hacker pracuje na tom, jak ochránit data hlasování Hyde Parku,“ uvedl na středečním jednání Rady ČT generální ředitel Petr Dvořák.

Hacker na svůj čin už dříve televizi upozornil, ta však dostatečně nereagovala. Dvořák uvedl, že to nyní řešil personálními změnami mj. v Diváckém centru ČT, kam hacker svůj podnět původně směroval.

„Zabezpečení hlasování v Hyde Parku je na poměrně nízké úrovni, podařilo se mi ho prolomit během asi půl hodiny. Pro mnoho lidí je snadné výsledek hlasování ovlivnit dle svého přání. To může být nebezpečné zejména s ohledem na plánované prezidentské debaty v tomto pořadu,“ uvedl programátor, který o svém činu v současné době informoval téměř všechna média.

Nejvyšší šéf ČT kromě toho, že slíbil, že televize zlepší ochranu všech svých počítačových systémů, uvažuje, až bude mít právní analýzu celé situace, podání trestního oznámení, protože nalomení počítačové sítě je trestným činem. Bylo také rozhodnuto, že v předvolebních prezidentských speciálech Hyde Parku hlasování nebude.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám