Hlavní obsah

Česka se zmocnilo dusno k zalknutí, ze západu se ženou bouřky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Obyvatelé Moravy a Slezska ve středu zažili tropy. Zatímco jim rovníkové teploty vydrží i po celou noc, do Čech se během večera přivalí od západu studená fronta se silnými bouřkami a teploty do čtvrtka poklesnou pod dvacet stupňů Celsia. Informovala o tom Dagmar Honsová z Meteopressu. Podle mluvčího ČHMÚ Petra Dvořáka v podvečer už bouřky zasáhly Pošumaví, Budějovicko a Plzeňsko.

Foto: Ognen Teofilovski, Reuters

Vedra je nejlepší trávit u vody.

Článek

Na většině území Čech bylo mnohem chladněji než na východě, kolem 14:00 se zde průměrná teplota pohybovala kolem 25 stupňů Celsia. Naproti tomu například v Brodě nad Dyjí zaznamenali meteorologové 32,5 stupně Celsia, v Dyjákovicích na Znojemsku 32 stupňů a v Kuchařovicích u Znojma 30,1 stupně.

V tropických číslech by se měly teploty na Moravě a ve Slezsku pohybovat i v noci, neměly by klesnout pod 20 stupňů, místy se očekávají dokonce teploty kolem 22 až 23 stupňů Celsia.

Čechy budou od večera sužovat velmi silné bouřky, Český hydrometeorologický ústav vydal pro Karlovarský, Plzeňský a Ústecký kraj výstražnou informaci varující od 14:00 před velmi silnými bouřkami. Do ostatních částí Čech se kolem 17:00 rozšíří již o něco slabší bouřky, které ovšem potrvají do ranních hodin. Ve čtvrtek po ránu a kolem dopoledne by se pak měla zvýšená oblačnost přesunout i na Moravu.

Na sobotu se zase oteplí

Studená fronta výrazně pohne i s teplotami směrem dolů. Denní maxima se ve čtvrtek budou v Čechách pohybovat v rozmezí od 18 do 22 stupňů Celsia, na Moravě kolem 24 až 28 stupňů. Bouřky by se zde měly vyskytovat pouze ojediněle.

V pátek by pak mělo převažovat oblačno až polojasno s ojedinělými přeháňkami v Čechách a poněkud častějšími na Moravě. Teploty by se měly v průměru pohybovat mezi 20 až 24 stupni Celsia.

Během soboty se bude nadále vyjasňovat, přeháňky budou už na celém území ojedinělé a porostou i teploty, a to k intervalu od 22 do 26 stupňů Celsia.

A bude hůř

Na závěr víkendu začne opět postupně oblačnosti od západu přibývat, vrátí se deště a přeháňky, teploty ale ještě zůstanou stejné jako v sobotu. Následující týden by mělo být chladněji, kolem 25 stupňů Celsia.

Honsová zároveň upozornila, že tropických dnů je letos poměrně málo. Podle ní bylo dosud naměřeno nejvíce tropických dní, pět, na nejníže položené meteorologické stanici Doksany na Ústecku. „Klementinský rekord pro dnešní den pochází z roku 1834 a činí 33 stupňů Celsia, k čemuž jsme se dneska zdaleka nepřiblížili,“ uzavřela Honsová.

Reklama

Výběr článků

Načítám