Hlavní obsah

Česká republika nabídla Srbsku 10 miliónů na pomoc s uprchlíky

Právo, Naďa Adamičková (Bělehrad)
Bělehrad
Aktualizováno

Deset miliónů korun na pomoc s řešením uprchlické krize. S takovou nabídkou přijel v úterý na dvoudenní státní návštěvu Srbska český premiér Bohuslav Sobotka doprovázený ministry vnitra Milanem Chovancem a průmyslu a obchodu Janem Mládkem (všichni ČSSD). Podle srbského premiéra Aleksandara Vučiče by peníze měly pomoci zejména policistům, kteří je velmi potřebují.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Bohuslav Sobotka se svým srbským protějškem Aleksandarem Vučičem během uvítací ceremonie v Srbsku

Článek

Srbsko čelí výrazné migrační vlně, jen letos přes jeho území prošlo kolem stovky tisíc běženců. Stejně jako Česká republika ale není cílovou zemí běženců, přesto davy působí vládě a bezpečnostním složkám vrásky na čele.

„Jsme schopni nabídnout experty k řešení otázky migrace, adresátem finanční pomoci je srbská vláda, přičemž budou dohodnuty konkrétní projekty, na které částka bude věnována,“ prohlásil po jednání zástupců obou vlád Sobotka.

„Jsme připraveni spolupracovat, pomoci finančně, technicky, lidsky i materiálně,“ doplnil Chovanec s tím, že Česko už poslalo do země své styčné důstojníky, abychom byli schopni zachytit případné nárůsty migračních vln.

My to prostě vydržíme, snažíme se dělat, co je v našich silách
srbský premiér Aleksandar Vučić

Srbský premiér uvedl, že jeho země se snaží uprchlíkům pomoci, zajistit jim elementární životní potřeby, lékařské prohlídky. Migranti ovšem nemají o azyl v Srbsku zájem, podle něj o něj požádalo jen několik desítek lidí.

„Víme, jaký je to problém, jaké je to lidské neštěstí,“ prohlásil Vučić a dodal, že jeho země má s migrační vlnou své zkušenosti z dob rozpadu bývalé Jugoslávie. „My to prostě vydržíme, snažíme se dělat, co je v našich silách,“ prohlásil.

Právě Vučić odmítl v minulých dnech uzavírání hranic nebo stavby plotů na hranicích, k čemuž přistoupilo Maďarsko. [celá zpráva]

Sobotka v úterý zopakoval, že Česko si nepřeje rozklad schengenského systému pod tlakem migrační krize, ovšem Evropa musí situaci, na kterou nebyla připravena, řešit společně. „Je třeba se zaměřit na situaci v Sýrii a jejím okolí, v Libyi a na pomoc zemím na hranicích Schengenu,“ prohlásil český premiér a dodal: „Evropa by měla jednat rychleji, efektivněji a zajímat se, co se děje před hranicemi EU a co tyto konflikty vyvolalo.“

Tématy jednání zástupců obou vlád ovšem nebyly jen otázky migrace, které ale podle všeho rozhovorům dominovaly. Česko podle Sobotky chce Srbsku nabídnout svou pomoc při jeho integraci do EU. A podle Mládka hodlá rozšiřovat ekonomickou spolupráci. Jen loni představoval český vývoz 398 miliónů eur. I proto vládní delegaci doprovází skupina třiceti podnikatelů zejména ze sektorů energetiky, hornictví a dopravní infrastruktury. Podle Sobotky se nabízejí možnosti i ve zbrojním průmyslu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám